UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Децентрализация на блокчейн за прозрачност и повече защита

Тито Титов, съосновател на борсата за криптовалути WeiDex ; Красимир Райков, съосновател на борсата за криптовалути WeiDex, UpDate, 22.09.2018

19:30 | 22 септември 2018
Тито Титов, съосновател на борсата за криптовалути WeiDex ; Красимир Райков, съосновател на борсата за криптовалути WeiDex, UpDate, 22.09.2018. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тито Титов, съосновател на борсата за криптовалути WeiDex ; Красимир Райков, съосновател на борсата за криптовалути WeiDex, UpDate, 22.09.2018. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Системите във финансовия сектор към момента, а и не само в него, са централизирани. Това ще рече, че те използват централизиран сървър, информацията съответно се запаметява на централизирано място. Така манипулирането ѝ е лесно, както и хакерските атаки. Криптовалутите и блокчейн технологията се опитват да премахнат именно тази слаба страна на системата. Децентрализацията на системата води не само до по-голяма прозрачност, но и повишава сигурността. Това каза Красимир Райков, съосновател на борсата за криптовалути WeiDex, в предаването UpDate с водещ Бойчо Попов.

“Идеята на блокчейн технологията е да се направи пълна революция на текущата финансова система. Използват се посредници към момента за почти всички услуги, които затрудняват осъществяването им. Премахвайки посредниците се намалява времето за тези услуги и част от таксите и разходите за тях. Това е основната цел, за която се бори блокчейн технологията, както и за по-голяма прозрачност”.

Райков посочи още, че блокчейн технологията има приложение буквално във всички познати ни индустрии и възможност да подпомага всяка една от тях.

Тито Титов, CEO, добави, че блокчейн технологията може да се използва и за социално полезни дейности. Като пример за това той посочи набирането на средства за благотворителност, тъй като чрез технологията стойност може да се пренесе много лесно и да се премахнат всички посредници и такси за превод.

Съмненията, че анонимността при блокчейн и работата с криптовалути могат да бъдат използвани за пране на пари, Титов определи като спекулации.

“Фактът, че една технология може да се използва за неправилни цели, не я прави лоша. Парите в кеш също могат да се използват за подобни сделки, но не са лоши или забранени”.

Райков и Титов са съоснователи на WeiDex - борса за анонимно и сигурно търгуване с криптовалути.

Като основно нейно преимущество те определиха възможността за анонимност, тъй като голяма част от познатите до момента борси изискват лични данни на потребителите.

WeiDex използва само публичния адрес на потребителите и всичко останало е съсредоточено около него, посочи Титов.

Райков добави, че информацията за трансакциите е абсолютно публична и едновременно анонимна.

Компютрите, които поддържат мрежата, са на различни места и нямат собственик, който да може да манипулира данните.

Нейно преимущество, според госта, е и интуитивният потребителски интерфейс и фактът, че от потребителите не се изискват технологични познания, за да боравят с него.  

Повече за блокчейн технологията, приложението ѝ и WeiDex - вижте във видео материала.