UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Как програма за новатори и предприемачи цели да подпомогне науката и бизнеса?

Натанаил Стефанов и Моника Велкова, Тех Парк, ''UpDate'', 12.08.2023 г.

20:00 | 12 август 2023
Автор: Милен Симеонов

На 4 октомври София Тех Парк дава старт на програма, която сме кръстили ''Програма за новатори на Югоизточна Европа'' и включва в себе си елементи на инкубация, акселерация и технологичен трансфер. Направена е от предприемачи, като фокусът е върху изследванията и научноизследователската и развойна дейност. В България и целия регион има много разработки, които не са комерсиализирани и ние искаме да помогнем именно на тях и на хората зад тях да ги наложат на пазара. Целта е да подпомогнем изследователи, предприемачи и иноватори, които развиват иновации в научноизследователската сфера, като по този начин подпомагаме науката и бизнеса. Това казаха Натанаил Стефанов и Моника Велкова, Тех Парк в предаването ''UpDate'' с водеща Елена Кирилова.

''Програмата е структурирана на два етапа. На първо място започва с обучителна програма и след като покажете развитие и потенциал сте приети в самата програма, където ще работите с ментори. Програмата може да продължи в рамките на 3 години, тоест тя е с поглед в бъдещето. Целта е да подкрепим не само намирането на инвеститор , но излизането на чуждестранен пазар.'', разказва  Моника Велкова.

Гостите споделят, че програмата е отворена, не е модулна, като всеки може да се включи по всяко време. Компаниите, които могат да се включат, са както вече регистрираните в Търговския регистър, така и новосформирани екипи.

''Искаме да работим с абсолютно всички. Идеята е освен тези, които са у нас, да изградим връзки с инвеститори извън България. Искаме да имаме стратегически инвеститори, които не само да помогнат финансово, но да имат и специфичните контакти така, че да могат да наложат дадения продукт на пазара .'', споделя Натанаил Стефанов.

Гостите разказват, че в сферата на стартъпите София Тех Парк е подкрепил около 60 компании в целия спектър. Те твърдят, че в момента има различни програми, които подпомагат развитието на стартъп екосистемата у нас. Според тях това, което липсва, е помощ на начален етап и продължителност след това.

''Искаме да стартираме с една група от 10 до 15 екипа, с които да работим фокусирано. Хубаво да се каже, че когато правихме дизайна на програмата обиколихме цялата страна,  говорихме с учени, с предприемачи и с инвеститори относно какви са проблемите на средата. Също така осъзнаваме, че това е програма, която ще се развива в движение.''

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването ''UpDate'' може да намерите тук.