UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Безплатна академия развива IT кадри за Северозападна България

Теодор Тодоров, основател на GrowIT Academy, в „UpDate”, 13.05.2023

20:05 | 13 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

Създаването на академията за обучение на специалисти в сферата на информационните технологии GrowIT Academy в град Плевен има за цел да помогне на региона на Северозападна България да се развие чрез IT като създаде голямо количество добри кадри. Те ще са основа за изграждане на центрове за развитие, където да се създават различни продукти. Това разказа Теодор Тодоров, основател на GrowIT Academy, в предаването „UpDate” с водещ Елена Кирилова.

Дългосрочната ни цел е да развиваме региона и да отворим работни места, като възнамеряваме да осигурим около 300 работни места в следващите 5 години. Краткосрочната ни цел беше да направим академия и я постигнахме, сподели Тодоров.

„В този регион има наистина много умни хора, с които е удоволствие да се работи. Те са изключително фокусирани и надъхани и имат желание да се развиват”, изтъкна събеседникът.

Всъщност начина, по който аз си представям развитието на целия проект, е да станем  движеща сила в техническата разработка на технологични стартъпи. Част от нашата мисия е да им помогнем да си представят и да извършат правилните стъпки по пътя от идея към успешен продукт, разказа още Тодоров.

Решихме обучението в академията ни да е безплатно, за да няма никакви препятствия, които да откажат хората.

„Аз не знаех каква ще е възможността на тези хора да плащат, колко биха имали възможност да инвестират, а целта не е да изкараме пари от това, че ги учим. Целта е да им помогнем да си намерят място на пазара”, посочи събеседникът.

Коментирайки бъдещите планове на академията, Тодоров каза, че Монтана и Видин са градовете, в които желаят да продължат развитието ѝ.

Що се отнася до състоянието на пазара на труда, свързан със IT сектора, събеседникът отбеляза, че има доста хора, които търсят работа в момента и определено на пазара не е такава война, защото едно време бе много сложно да наемеш кадри.

„Всъщност ако мога малко да разширя точно този аспект, изкуственият интелект, който генерира нещо като код, на практика успява да създаде бариери за тези хора, които сега навлизат на пазара”, каза Тодоров.

На какъв принцип се подбират хората, които да се обучават в GrowIT Academy може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „UpDate” гледайте тук.