UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Компания може да автоматизира 70% от комуникацията служител-HR отдел

Акуш Делиага, директор на Talk-a-bot, UpDate, 18.03.2023

20:04 | 18 март 2023
Автор: Николета Рилска

Компанията ни започна развитието си като доставчик на чат ботове. Пишехме софтуера, който автоматично отговаря на въпросите на клиентите. Целта и идеята ни е да отговарят на проблемите на хората. Дават съвети. Всичко, което се повтаря в комуникацията, ние го автоматизираме. Клиентското обслужване е голяма част от това. После се специализирахме във вътрешна комуникация за физическите работници. Това е много вълнуваща и разрастваща се област. На базата на опита ни с клиентите, забелязваме, че чат ботът може да намали въпросите до отдела по човешки ресурси със 70%. Това заяви Акуш Делиага, директор на Talk-a-bot, в предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

Делиага посочи, че Talk-a-bot вече има продукт, над 100 клиенти и около 100 хиляди работници, имаме решения за потребителите. Дружеството е набрало 3,5 милиона евро, за да се разрасне в региона, стана ясно от разговора.

„Имаме двама стратегически партньори. Единият е Rakuten Viber и другият е Microsoft. Имаме интеграция и с двамата във Viber и в Microsoft Teams… Ще излезем на пазари, където са силни тези компании. В България Viber има над 90% пазарен дял. Много, много популярна платформа е“.

По думите на Делиага на българския пазар структурата е много благоприятна за компанията му, защото има много международни компании и заводи.

„Открихме, че пазарът е много отворен към дигитализация. Физическите служители са основата на икономиката тук, има висока инфлация и компаниите трябва да комуникират какво правят в тези промени“.

В България компанията на Делиага също е намерила партньор, обясни той, като в момента са в предстартова фаза. „Ще се появим изцяло на пазара след няколко седмици и тогава ще обявим имената на референциите си. Но вече намерихме много добър партньор, който е интегриран в HR общността, общността на човешките ресурси“, коментира Делиага.

„Имаме над 100 клиенти и решаваме над 50 различни ситуации. Това са прости неща като заявление за отпуска за физически служители, които работят нощна смяна. Те вероятно трябва да останат в офиса и сутринта, за да изчакат да дойде човекът от Човешки ресурси… Ние им даваме възможност да заявяват разни неща. Даваме им възможност да задават въпроси с прости чат послания“.

„Може да си кажете, че като вкарваме чат бот с изкуствен интелект, компанията се дистанцира от служителите си. Но всъщност той дава на компанията незабавен отговор на нуждите им и така за хората от Човешки ресурси остава повече време да решават проблемите, да дават съвет и да не прегарят като отговарят на текущи въпроси“, обясни гостът.

„Ако имате ценни хора, използвайте ги за решаване на проблеми и даване на съвети, вместо да работят по рутинни задачи“.

Според Делиага е много важно хората да растат, заедно с изкуствения интелект, да използват технологията и да не се страхуват от нея. „Така ще станем по-ефективни и по-производителни“, заяви той.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „UpDate“ гледайте тук.