UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

В Европа ще се родят нови IT компании, превръщащи трудностите на пазара в свой актив

Коста Колев, съосновател и главен изпълнителен директор на Calliper, в "UpDate", 19.06.2022

20:10 | 19 юни 2022
Обновен: 22:12 | 19 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Българската екосистема се развива извънредно бързо, а Великобритания изпреварва България с 10-20 години. Технологиите, обаче, са нещо невероятно. Именно те ни позволяват да вървим много бързо напред и през следващите 3-4 години има големи шансове тази разлика да се стопи. Това каза Коста Колев, съосновател и главен изпълнителен директор на Calliper, в интервю на Бойчо Попов за предаването "UpDate" на Bloomberg TV Bulgaria. Лондонският стартъп Calliper, съоснован от българина Коста Колев, спечели участие в акселераторската програма на Sequoia Capital за европейски стартъпи Sequoia Аrc.  За 17-те места са се състезавали 170 000 стартиращи компании. 

Calliper затвори seed рунд от 1,8 млн. долара с участието на Sequoia Capital, която инвестира 1 млн. долара, българския фонд за рисков капитал LAUNCHub Ventures, Moonfire Ventures, Verissimo Ventures, Tiny.VC и бизнес ангели. 

“Получаваме финансиране от Sequoia Capital от 1 млн. долара и осем седмичен курс с ментори и други основатели. Ще има срещи в Лондон, в Сан Франциско и в Стокхолм, Швеция.  Всичките тези седмици са посветени на постигането на нашата цел - да построим компания, която не само да живее през следващите пет - десет години, а за следващите 30-40 години”. 

Относно продукта на стартиращата компания, който е привлякал вниманието и спечелил доверието на инвеститорите, събеседникът каза, че по време на пандемията много екипи са разбрали, че могат да работят в различни времеви зони и държави, “но тази свобода създаде и някои проблеми”. По думите му е възникнала нуждата всички членове на екипи и отдели да имат поглед върху това, което всеки един от тях върши, въпреки че работят на различни платформи, специфични за тяхната работа. 

Губи се стратегическа информация между екипите, особено, когато работят в различни държави и точно това е проблемът, с който ние можем да помогнем”. 

Компанията възнамерява да отвори офис в България, който по думите на Колев няма да бъде само R&D център, а ще участва активно в стратегическите решения. “Интересно е, че чуждестранните IT компании виждат България като R&D център, но главните решения се взимат в Лондон, в САЩ или в Париж. България е като support team. Нашата визия е да направим истински отбор, където да се взимат и стратегически, и търговски решения. Имаме доста големи амбиции и въпросът е да намерим правилните хора”. 

“Нямаме планове за екзит. Имаме визия компанията да стане публична и да има дълъг живот на публичния пазар. Най-важното е да създадем реална компания с линия невероятни продукти, които да работят 30-40-50 години напред”. 

Българската екосистема се развива невероятно бързо, сподели гостът. “През последните години има много успешни бизнес истории и когато чета за тях в медиите в Лондон, се чувствам горд, че съм българин. Мисля, че всяко нещо идва с времето си. Има невероятно талантливи българи по цял свят и се надявам да имат визия и амбиция да се върнат в България и да създават нови компании”. 

“Колкото повече конкуренция има на един пазар, толкова по-добър става той".

Предприемачът на бъдещето според Колев не е задължително създател на компания, която да привлича венчър капитал или да се стреми да бъде листната на борсата, защото “има предприемачи на много по-различни нива, които са невероятно важни за локалните екосистеми”. Гостът подчерта, че медиите също носят своята отговорност в това отношение, защото “разговорите са предимно за венчър капиталовата система, а това създава неточна визия за това какъв е правилният начин да се гради компания”. 

На въпроса защо Европа не може да се мери с Китай и САЩ по създадени мегаголеми технологични компании Колев заяви, че европейските предприемачи са “силни, умни и мислят в дълбочина за пазарите, на които работят”. “Има причина, поради която всички най-големи компании, от цял свят, отварят офиси в Европа.  Много е важно европейските компании да работим в синхрон, всички колеги, в цяла Европа. Проблем на Европа е, че нашите пазари поотделно са доста малки, особено в сравнение с пазарите на САЩ и Китай, където ако се създаде компания, тя може да разчита на милиарден пазар преди още да се реши на експанзия в чужбина”. 

“Вярвам, че предстои да видим доста нови компании, идващи от Европа, които ще превърнат в свой актив трудностите на нашия пазар и ще ги обърнат в своя полза”. 

Защо Костов се описва като сериен предприемач и какви са бизнес проектите, които е развивал до момента? Как си представя младият предприемач бъдещото развитие на компанията? 

Вижте целия коментар във видеото. 

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате  тук.