UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Увеличава се интересът към роботизация в България

Инж. Румен Димитров, специалист по роботика във FANUC България, в UpDate, 18.12.2021

20:10 | 18 декември 2021
Обновен: 20:34 | 18 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Бъдещето на роботизацията и автоматизацията е да се повиши търсенето на автоматизирани процеси. Забелязваме засилен тренд на увеличаване на обученията – да се обучат повече хора, които да знаят какво представлява една роботизация и да насочат правилно производството към роботизиране. Това каза инж. Румен Димитров, специалист по роботика във FANUC България, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Бойчо Попов.

В началото на пандемията, по време на първия локдаун, имаше задържане на търсенето, което бе нормално, но продължи кратко – два-три месеца. След това забелязахме увеличено търсене на роботи и на автоматизация като цяло. Доста фирми искат да автоматизират процесите си, да станат независими от външни фактори като локдаун, карантина на работниците и едновременно с това да се повиши ефективността и качеството на крайния продукт.

„Отчитаме увеличен интерес към роботизация - повишават се проектите и се отчита увеличаване на поръчките“.

Процесът по автоматизация може да отнеме от няколко месеца до няколко години, обясни събеседникът. "Имаме проекти, които се случват много бързо, когато клиентът предварително е осъзнал нуждата от автоматизация и е подготвил производството да бъде автоматизирано. Има възможност и много проекти да се развиват с години, докато се обучат хора, докато се пригодят производствените линии, за да може да са пригодни производството за автоматизация".

"Необходимо е производството да се напасне към роботизацията и към нужните процеси, защото тя изисква на входа, преди един робот, да се направи подготовка на материалния поток на продукта, както и след робота. Самото "оживяване" и програмиране на робота не е много дълъг процес".

Казусите, които възникват могат да бъдат различни, като основните предизвикателства са свързани с продукта, обясни инж. Димитров. "Важно е дали продуктът може лесно да бъде захванат с робот, дали имаме еднаквост на детайлите, които ще манипулираме с робота, дали сериите са дълги. Защото в България е характерно, че производителите нямат дълги серии, както автомобилните производители в Западна Европа".

"Поради тази причина е доста голямо предизвикателството да се измисли максимално универсално решение, което да бъде пригодно за всякакъв тип продукти и да може бързо да се пренастройва, за да се получи по-добра ефективност и възвращаемост на инвестицията за клиента".

Роботизирани могат да бъдат процесите, които не са много благоприятни за извършване от човек, които са монотонни, свързанти са с тежък физически труд, както и ако средата е вредна за човека и има риск от травми, каза още специалистът. "Индустриите, които се роботизират, трябва да имат висок марж и добавена стойност в продукта, за да се възвърне инвестицията. Защото едно решение с робот не е нискобюджетно и фирмата трябва най-малкото да има голям обем продукти на дълги серии, за да се възвърне тази инвестиция".

Ускори ли пандемията роботизацията в България и по света? Как самите роботи комуникират един с друг? Как можем да направим една фабрика наистина умна? Има ли вече проекти, реализирани в България, където има инсталирани коботи?

Вижте целия коментар във видеото.