Tesla е изправена пред засилен контрол от страна на регулаторните органи

Литиево-йонните батерии, които захранват моделите Tesla и другите електромобили, са запалими и трудни за гасене.

10:10 | 18 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Националният съвет по безопасност на транспорта започна разследване на катастрофата на превозното средство Tesla Inc. Това е второ разследване от Агенцията след фатален инцидент, включващ модели на производителя на електрически автомобили за по-малко от шест месеца. Това съобщи Bloomberg LP. 

Двама души загинаха на 13 септември, когато кола на Tesla се блъсна в дърво и се запали в Корал Гейбълс, Флорида. Националния съвет за безопасност на транспорта, който разследва безопасността на движението по пътищата, но няма регулаторни органи, координира действията си с полицейското управление на град Корал Гейбълс и изпраща трима следователи на мястото на инцидента. Това беше обявено в петък в Twitter.

Провежда се ново федерално разследване, тъй като производителят на елетромобили е изправен пред засилен контрол от страна на регулаторните органи. В последния месец, Националното управление за безопасност на движението по пътищата, агенция, която е оправомощена да въведе правила за автоматична безопасността, започна официално разследване на дефектите в системата за подпомагане за водача на автопилота в Tesla, след близо дузина сблъсъци на мястото на злополуки, включващи превозни средства на първа помощ.

Литиево-йонните батерии, които захранват моделите Tesla и другите електромобили, са запалими и трудни за гасене. След щета, те могат да се запалят отново няколко часа или дни след обливането им, предупреждава Съветът за безопасност. През януари Национален съвет за безопасност на транспорта публикува специален доклад за опасностите от пожар на акумулаторни батерии от електрически автомобили, според който производителите са оставили службите за спешна помощ уязвими за пожар на батерии.

Националния съвет също разследва смъртоносната катастрофа в Тексас, включваща седан Model S, който се разби в дърво и се запали като уби и двамата пътници през април. Според доклада за аутопсията, получен от Bloomberg News, собственикът на Tesla е имал почти два пъти повече от разрешеното от закона количество алкохол в организма си.