Най-новата визия за бъдещето на BMW е с V-8, който все още работи на бензин

В известна носталгия по вътрешното горене откритият двуместен автомобил е оборудван с най-мощния V-8 двигател на BMW

19:00 | 26 май 2024
Автор: Хана Елиът
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

BMW AG представи Concept Skytop на 24 май на Конкурса за елегантност във Вила д'Есте на брега на италианското езеро Комо. И в едно основно отношение автомобилът не прилича на ултрамодерните модели, които BMW показа напоследък на автомобилни изложения в Азия, като например 100% електрическия SUV Neue Klasse.

В известна носталгия по вътрешното горене откритият двуместен автомобил е оборудван с най-мощния V-8 двигател на BMW, казват от компанията. (Говорител отказа да уточни колко е мощността, но BMW M8 Coupe например постига 617 конски сили).

Skytop следва други концепции, които марката е показвала на ежегодния автомобилен конкурс за красота през последните години, включително концепцията за двуместно купе V-6, която беше представена през 2023 г., и Garmisch - модерно пресъздаване на автомобил от 70-те години на миналия век по дизайн на Марчело Гандини, който беше представен през 2019 г.  

BMW се фокусира все повече върху електромобилите, които съставляват 15% от доставките ѝ през миналата година и се очаква да достигнат 20% през тази година, когато очаква да продаде половин милион електромобила от 15 различни модела на своите марки. Този ръст е в контраст със затихващото търсене на електромобили при конкурентите Tesla Inc. и Volkswagen AG. По-рано тази пролет Tesla отчете първия си годишен спад на глобалните продажби от 2020 г. насам, а VW съобщи, че доставките на неговите електрически автомобили са намалели с 3% през първото тримесечие на тази година. 

Двигателят с вътрешно горене на Skytop се вписва точно в спонсорираното от BMW събитие край езерото, което чества класическите автомобили. Той включва елементи от дизайна на компанията от миналото: Предницата, наподобяваща акула, и стилът на роудстъра напомнят на ощипаното Z8, произвеждано от 1998 до 2003 г.; простотата на единичната линия по страните напомня на малкото заоблено купе от 50-те години на миналия век, което е първото следвоенно спортно купе на BMW.

Изглежда като автомобил, който BMW вече може да произвежда. Вместо конвенционалните дръжки на вратите са използвани малки тапи, интегрирани в страните на всяка врата. Сгъваемата задна част включва облицован с кожа ролбар зад седалките. А прибиращото се задно стъкло засилва усещането за широко отворено пространство в купето. 

Но въпреки публичните фанфари на бляскавото място, не е ясно дали и как Concept Skytop ще се превърне в сериен модел. Говорителят на компанията отказа да коментира допълнителни данни за производителността или спецификациите.