Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

В България има много повече средства за стартъпи, отколкото компании, които да се възползват

Борис Колев, сериен предприемач и изпълнителен директор на CSR Bulgaria, Клуб Investor, 06.03.2021

21:00 | 6 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Към настоящия момент в България има много повече средства на масата, отколкото стартъпи, които да посегнат към тях. Това заяви Борис Колев, сериен предприемач и изпълнителен директор на CSR Bulgaria, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков

"Не мисля, че е трудно за добрите стартъпи в България да достигнат до рисково финансиране, тъй като се създодоха множество фондове по различните програми. При една такава криза инвеститорите много по-трудно инвестират, но пък пазят много повече пари. Въпросът е обаче кой предприемач и стартъп ще съумее да покаже истински добри резултати, отчети, стратегия и бизнес план".

Изпълнителният директор на CSR Bulgaria сподели, че през годините се е наложило така да преструктурират бизнеса и инвестициите си, че да не са толкова зависими от решенията на държавното управление.

"Следващото управление трябва да успее да се справи с бързите промени в икономиката - данъчната и фискалната политика, да адаптира законодателната част, свързана с работния процес, и най-вече - дигитализацията, тъй като в много администрации тя липсва".

Един от последните инвестиционни проекти на серийния предприемач е мрежа по подобие на комарник, която спира навлизането на твърди въздушни частици.

"Мрежата е много по-ситна и е съставена от нано-фибърна филтърна мембрана, която всъщност спира мръсния въздух. Проектът стана реалност с помощта на научна лаборатория в Чехия, която е собственик на патента, като ние отговаряме за търговска част и бранда, а те са чисто научният екип зад разработката на мрежата".

Борис Колев сподели, че понастоящем за мрежата има засилен интерес от източноазиатските страни, както и от Италия и Англия, като вече е пусната на пазара в Чехия.

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.