Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Краткосрочната ликвидност на пазарите може да отключи голямата криза

Преслав Райков, финансов анализатор, Клуб Investor, 14.03.2020

21:02 | 14 март 2020
Обновен: 02:21 | 6 юни 2020

Борсите претърпяват сривове, пазарите са в позиция на "свободно падане". Страхът са материализира и се прехвърли в реалната икономика. Краткосрочната ликвидност на физически лица, на малкия бизнес и големите корпорации ще бъде нещото, което може да отключи голямата криза. Много компании оперират добре, когато имат приходи, но щом възникнат форсмажорни обстоятелства като коронавируса, ако фирмите нямат буфери, изпадат в несъстоятелност, каза Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Най-дългият бичи пазар от 11 години в САЩ приключи. Авиопревозвачите в Европа спират дейност и сигурно ще потърсят държавна помощ. Централните банки ще се съсредоточат да предоставят краткосрочна ликвидност и рефинансиращи краткосрочни операции. Свалянето на лихвените проценти е плюс, но не толкова бързо".

"Европейската централна банка (ЕЦБ) няма чак такъв остатъчен инструментариум. Критичният лихвен процент е преминат", посочи анализаторът.

Райков отбеляза, че ако Европа "пламне", може да се стигне до рецесия. "Повечето държави прибягват към данъчните облекчения към хората и малкия и среден бизнес", уточни той.

Гостът изрази надеждата корекцията на пазарите да не е началото на рецесионен цикъл. "Единствено активите убежище отчитат стабилност", подчерта Преслав Райков.