Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

В бъдеще Европа ще се върне към засилване на интеграцията между държавите

Георги Киряков, политолог, в "Клуб lnvestor", 08.06.2024

20:33 | 8 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Има медийно влияние, което не е продуцирано в рамките на ЕС - то се оказва толкова силно, че успява да обърне общественото мнение до степен да засили ролята на популистки, националистки партии. Сега Европа се усети (на фона на войната на Русия срещу Украйна), че това влияние, идващо отвън (говорим, разбира се, предимно от Русия), ще й навреди дългосрочно и започна да търси начини да го минимизира. Изборите в Нидерландия са първоначален индикатор, че тази стратегия на Европа работи - да се изчисти от това външно влияние върху обществото. Това каза Георги Киряков, политолог, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Имаше очаквания, че тенденцията в Нидерландия ще продължи да се развива в посока увеличаване на влиянието на националистическите и популистки партии, но се видя, че сега те губят своето влияние. Има обръщане на тенденцията. Сега има стопиране, но предстои да видим и период на обръщане на тази тенденция. Тоест Европа ще се върне отново на релсите към засилване на интеграцията между държавите". 

За отгласа от честванията на годишнината на десанта на съюзническите сили в Нормандия гостът каза, че посланията за подкрепа на Украйна,  които се чуха от там, показват, че солидно трансатлантическо единство е в сила, доколкото се осъзнава, че ако не се помогне сега, опасността да се разрасне агресията на Русия в Европа и към други страни от бившия съветски блок, към Балтийските страни, членове на НАТО, е немалка.

"За това, това единство е задължително и трябва да бъде демонстрирано, въпреки опитите на някои държави, включително такива в ЕС и от бившия Източен блок, да се противопоставят на това единство и да се опитват да всяват раздори. Говорим особено за Унгария, но и за други европейски държави, които не са членки на ЕС, но са европейски страни, като Сърбия". 

На този фон предстоящите избори за европейски парламент са важни, защото дават се сигнали за политическата ситуация в рамките на Европа и за положението й спрямо останалите играчи на световната сцена - по отношение на Китай, по отношение на Русия и на това глобално, двуполюсно противопоставяне между държавите, които възприеха китайския модел на държавен капитализъм и на старите западни демокрации и техния модел на пазарна икономика и развитие на пазарното стопанство, каза политологът.

"От тази гледна точка е важно какъв сигнал ще дадат тези избори. Важно е какво ще е разпределението на силите вътре в европейския парламент. Важно е какъв ще е балансът между крайните политически формации и умерените, а при умерените - между леви и десни. Този баланс е изключително важен за Европа". 

Влечението на крайните формации към това Европейският съюз да се разцепи и да не съществува е голямо. Ако те имат много голяма тежест в Европейския парламент и ако умерените европейски граждани допуснат прекалено голямото влияние на тези крайни елементи в него, това ще даде лош сигнал, не само вътре - за европейските партньори, но и към партньорите в НАТО и изобщо към партньорите в света, които развиват и искат да развиват демокрация, подчерта Киряков.

"Битката за федерализация е отдавнашна. Провеждани са няколко референдума за по-голямо сближаване между европейските държави - за федерализиране на решенията които се взимат на ниво Европейски съюз, но явно това е процес на приливи и отливи. В момента сме по-скоро в период на отлив и на желание Европа да не се федерализира, а да се връщаме към идеята за конфедерация, което не е в съзвучие с идеите при формирането на Европейския съюз". 

Що се отнася до отражението на този европейски дебат на българската социално-политическа сцена гостът коментира, че тези дебати никога не са били важни за България и остават извън медийния дебат, каза Киряков. "Ролята на ЕС, мястото ни в Европейския съюз - това никога не е било важно за България".

Съществува един рефлекс на българите, за който до голяма степен са виновни политическите лидери - Европа се представя като нещо чуждо, като нещо, което сме преживявали преди 1989 година с "големия брат", обясни събеседникът. Този разказ се засилваше с течение на времето и сега вече достигна и до хората, които се интересуват от политика само по време на избори. 

Защо кризата в Газа всъщност може да се окаже позитивна от гледна точка на изгледите Байдън да запази мястото си в Белия дом? Защо за Европа едно повторение на президентството на Тръмп би било "ужасяващо"?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.