Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Милитаризация на НАТО в Черно море би подготвила Европа за евентуални бъдещи конфликти

Здравко Попов, философ и дипломат, в "Клуб Investor" 02.03.2024 г.

20:33 | 2 март 2024
Обновен: 11:41 | 3 март 2024
Автор: Георги Месробович

В САЩ е имало усещането, че трябва да се засили трансатлантическата връзка - войната в Украйна постигна това, тъй като сега Европа е по-малко склонна да играе независимо от САЩ, което е победа за северноамериканската страна. Следваща стъпка за НАТО и САЩ би била милитаризирането на Черно море, но тук проблемът не е желанието на България или Румъния, а на Турция. Това прави невъзможно подготовката за някакви по-сериозни сблъсъци и конфликти, които биха могли да се появят в бъдеще не само по отношение на Русия, Иран или някакви други страни, но и по отношение на Китай. Това коментира Здравко Попов, философ и дипломат, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Няма много информация около поисканата помощ от Русия от страна на молдовската област Транснистрия, а ако говорим за съгласувани действия между Москва и Транснистрия може да говорим за риск и заплаха от ескалация, каза Попов. В годишната си реч Владимир Путин предупреди Запада, че разполага с унищожителни оръжия, които могат да бъдат използвани. Гостът смята, че това идва в отговор на президентът на Франция Емануел Макрон, който по-рано заяви, че може би е време членките на НАТО да се ангажират с военно присъствие на територията на Украйна.

Гостът каза, че това все още е в частта на заплахите и риториката, отколкото реално вземане на военно решение. Той допълни, че Транснистрия може да се използва като повод за ескалация на напрежението. Относно изказването на Макрон, гостът смята, че то е добре обмислено, като изпраща различни послания към: САЩ, Германия и е от части подготовка за предизборни кампании, повдигайки темата в държавите-членки.

„Аз не допускам, че това също в някакъв смисъл е решение и че едва ли не просто става въпрос само да се съгласува със страните-членки – не. Допускам, че пак е част от риторическата култура. Дори след Макрон имаше доста резки откази – това нещо да стане част от националните политики на страните-членки. Допускам, че както путиновото говорене, така и макроновото говорене остава все още, да се надяваме, в риторически състояния и това е сблъсък на някакви риторики между Москва и Париж, може да се каже дори между Европа и Москва.“

В Германия изглежда липсва лидерство в управляващата коалиция, което е необходимо в ситуации като тази на рецесия, обтегнати отношения с Париж и нарастващата сила на крайно дясната партия „Алтернатива за Германия (AfD)”. Подобна криза в Германия няма как да не се отрази и на Балканите, тъй като регионът винаги е бил стратегическа цел на Германия.

„Кризата в Германия в някакъв смисъл създава някаква криза и на политическото на Балканите. Вероятно това има отношение върху общото състояние на Балканите. От друга страна ние имаме едно засилено внимание на САЩ към нашия регион. Това също създава някакъв дискомфорт на голяма част от партиите, които трябва да преосмислят, да се адаптират спрямо една по-активна американска политика в нашия регион.“

В САЩ е имало усещането, че трябва да се засили трансатлантическата връзка, като войната в Украйна направи това, каза гостът. Сега Европа е по-малко склонна да играе независимо от САЩ, което е победа за северноамериканската страна. Идеи като тази на Макрон преди няколко години за създаването на европейска армия се отчитат като отслабване на трансатлантическата връзка в САЩ, като тя сега преформулира задачите и интересите си.

Следваща стъпка за НАТО и САЩ би била милитаризирането на Черно море, но тук проблемът не е желанието на България или Румъния, а на Турция. Гостът обясни, че докато не се милитаризира Черно море не може да бъде завършена цялата картина.

„Проблемът с проливите, който е винаги много голям проблем за Турция, прави за сега невъзможно да бъде завършена цялата картина наречена „Европа“. Тази част, която е свързана с голямата платформа, подготовката за някакви по-сериозни сблъсъци и конфликти, които биха могли да се появят в бъдеще не само по отношение на Русия, не само по отношение на Иран, не само по отношение на някакви други страни, но и по отношение на големия Китай.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.