Отцепилият се регион на Молдова апелира за помощ от Русия

Приднестровието е дом на етнически руски сепаратисти, управляващи прокремълска отцепническа република

15:52 | 28 февруари 2024
Обновен: 16:54 | 28 февруари 2024
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Отцепилият се регион на Молдова Приднестровието призова Русия да се намеси и да спре това, което описа като опити на правителството в Кишинев да си върне анклава чрез икономически натиск.

Самопровъзгласилата се администрация в Тираспол прие декларация, насочена към Москва, ООН и други международни организации, на конгрес, свикан в сряда, осъждайки наскоро въведените търговски данъци от проевропейското правителство на Молдова.

Мерките могат да струват на региона около 10% от икономическото му производство, според министъра на икономиката на анклава Сергей Оболоник.

Декларацията заплашва да създаде нова точка на конфликт в регион, който граничи с Украйна. Приднестровието, тясна ивица земя, вклинена между Молдова и Украйна, е дом на етнически руски сепаратисти, управляващи прокремълска отцепническа република.

Откакто започна руската инвазия в Украйна, се появиха опасения, че страната може да бъде превзета, ако Русия се опита да свърже Приднестровието с териториите, контролирани от Москва.

Сепаратистката област, с население около 500 000 души - основно руснаци, украинци, молдовци и българи, се обяви за независима държава през 90-те години след кратка война с Молдова. През 2005 г. Кишинев предостави на Приднестровието автономия със закон. До този момент Приднестровието не е признато от нито една държава, включително от Русия, която му оказва икономическа и военна помощ, включително безплатен газ.

Напрежението нарасна през април 2022 г., след като в Приднестровието проехтяха няколко експлозии. Това породи опасения, че Молдова може да бъде въвлечена във войната на Русия. Няколко руски държавни служители са се изказвали за завземане на достатъчно територия в Южна Украйна, за да се свържат контролираните от Русия райони с Приднестровието.

Директорът на Службата за разузнаване и сигурност на Молдова Александру Мустяца изказа опасенията си в интервю за молдовската обществена телевизия през декември. Мустяца заяви, че целта на Русия да направи сухопътна връзка до Приднестровието е валидна и към момента, а нова офанзива на Руската федерация в тази посока може да бъде проведена. Мустяца допълни обаче, че това ще зависи от развоя на войната в Украйна.

През лятото, след като Молдова получи статут на кандидат за членство в ЕС, външният министър на непризнатото Приднестровие заяви, че там са решени да постигнат независимост и да се обединят с Русия, предаде Асошиейтед прес. Виталий Игнатиев заяви на пресконференция в Москва, че "Молдова е преминала несъмнен Рубикон" с кандидатстването за членство в ЕС. "Това сложи край на въпроса за изграждане на политически отношения в рамките на определени общи пространства, защото това решение беше взето единствено от молдовското ръководство. Никой не може да говори от наше име“, каза Игнатиев.

По думите му Приднестровието ще преследва целите, определени на референдум от 2006 г.: "Независимо развитие на Приднестровието и последващо свободно влизане в Руската федерация“.

В Приднестровието се намират около 2000 руски войници. Повечето от тях охраняват склад за муниции в Кобасна, който е най-големият в Източна Европа. Сепаратистите имат и собствени въоръжени сили, наброяващи между 4000 и 7500 души, но не е ясно доколко са боеспособни и екипирани.

„Ограничена“ заплаха

Призивът на Приднестровието за неуточнена помощ от Москва рискува ескалация на замразения преди това конфликт с проевропейското правителство на президента Мая Санду, като същевременно дава възможност на Русия да засили своите хибридни атаки срещу Кишинев.

И все пак стъпката не отговаря на спекулациите, че регионът е напът да свика референдум за присъединяване към Руската федерация, ход, който би отразил фалшивите гласувания, организирани в окупираните територии на Украйна.

„Те искат да се обединят с Русия от десетилетия и са провеждали референдуми преди това“, каза посланикът на Молдова в САЩ Виорел Урсу за Приднестровието в интервю в сряда, отхвърляйки този ход.

Санду, говорейки в сряда, каза, че правителството „предприема малки стъпки към икономическата реинтеграция на страната“.

„Молдова се ангажира с мирно уреждане на приднестровския конфликт“, каза тя.

Въпреки че ситуацията може да напомня на условията, които Кремъл създаде преди две години, за да оправдае нахлуването си в Украйна, ситуацията се усложнява от факта, че Русия няма пряка граница с Молдова и нейните войски вече са натоварени.

Нещо повече, военната заплаха от войските в Приднестровието е „ограничена“, според посланик Урсу. „Много войници всъщност са местни новобранци с руски паспорти“, каза той. „Малко вероятно е те да са готови да умрат за Русия. Присъствието на руснаците в задния ѝ двор се възприема като по-голяма заплаха от Украйна."