Спадът на инфлацията в Молдова се дължи на подкрепата на ЕС след скъсването с Русия

Случаят на Молдова е успешен пример за Европейския съюз, заяви управителят на националната банка на страната

12:00 | 21 януари 2024
Автор: Андра Тиму, Лина Грау
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ръководителят на централната банка на Молдова заяви, че спадът на инфлацията показва, че рязкото отдръпване от руската енергия е дало резултат, тъй като републиката, притисната между Украйна и Румъния, се стреми към присъединяване към Европейския съюз. 

Управителката на централната банка Анка Драгу заяви, че притокът на финансова помощ от ЕС и свежите енергийни доставки от Румъния стоят зад миналогодишното забавяне на инфлацията до 4,2 % от над 30 % през 2022 г. Възстановяването след сътресенията, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна, е било много по-стабилно, отколкото властите в Молдова са очаквали първоначално, каза тя. 

"Случаят на Молдова е успешен пример за Европейския съюз и показва въздействието, което той може да окаже и върху други държави", заяви Драгу, бивш министър на финансите, който пое ръководството на Националната банка на Молдова в края на декември, в интервю във Виена във вторник. 

M
Инфлацията в Молдова спада рязко от двугодишен връх

Страната с население от 2,6 млн. души получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС през 2022 г., след като дълго време обвиняваше Москва, че използва газовите ѝ ресурси, за да държи под влияние политическата класа в Кишинев. Приднестровието, анклав в рамките на молдовската територия между река Днестър и украинската граница, отдавна има постоянно присъствие на руски войски. 

51-годишната Драгу заяви, че нейният мандат ще бъде насочен към укрепване на доверието в централната банка и нейната независимост, както и към подпомагане на реформата на молдовския финансов сектор. Либерализирането на капиталовата сметка и осигуряването на напълно функционираща пазарна икономика са сред ключовите реформи, изисквани от ЕС по пътя на присъединяването - и "това е, което трябва да направим", каза тя. 

Молдова пое на плещите си притока на хиляди бежанци от Украйна и прекъсването на основните ѝ транспортни маршрути. Президентът Мая Санду, чиято програма е да приведе страната в съответствие с ЕС, заяви, че страната трябва да бъде готова за присъединяване до 2030 г. 

Междувременно Драгу заяви, че тя трябва да възстанови поне част от средствата, загубени в следствие на скандала с банкова измама за 1 млрд. долара, който остави страната на ръба на фалита преди почти десет години. Тя е набелязала няколко "критични" законодателни промени, някои от които в закона за несъстоятелността, необходими за ускоряване на процеса. 

"Измамата" остава незаздравяла травма за Молдова и ние трябва да започнем да възстановяваме тези средства като начин да възстановим доверието на хората в банковия сектор и в ключовите институции", каза Драгу. 

Бъдещото развитие на Молдова зависи от това дали банките ефективно финансират гражданите и предприемачите, тъй като търсенето на кредити остава ниско в сравнение със средното за ЕС, каза тя.