ЕС върви към санкции на проруски олигарси в Молдова, готвещи преврат

Разкритият тази седмица заговор за преврат е само последният от едногодишната кампания за дестабилизация от страна на Кремъл, твърди МВР-Молдова

12:00 | 19 февруари 2023
Автор: Алберто Нардели, Марк Шампион
Електрически лампи в жилищен блок покрай река Бик в Кишинев, Молдова. Снимка: Андрей Пунгьовщи/Bloomberg
Електрически лампи в жилищен блок покрай река Бик в Кишинев, Молдова. Снимка: Андрей Пунгьовщи/Bloomberg

Срещу олигарси, обвинени в подпомагане на дестабилизирането на Молдова и потенциално сваляне на проевропейското ѝ правителство, трябва да бъдат наложени санкции от Европейския съюз, заяви министърът на външните работи на Естония. 

Докато 2,6-милионната държава, вклинена между Украйна и Румъния, обвинява Русия, че се опитва да подклажда насилие и да свали правителството, естонският външен министър Урмас Рейнсалу заяви, че ще поиска от ЕС "да въведе ограничителни мерки и да включи в списъка тези олигарси, които действат по начин, който вреди на сигурността на Молдова" следващата седмица в Брюксел.

"Те не са санкционирани от ЕС" въпреки молдовското искане от миналата година, заяви Рейнсалу в събота в интервю в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. Той заяви, че всяка подобна мярка може да се сблъска с "юридически" пречки. 

Миналата седмица президентът на Молдова Мая Санду, която подкрепя кандидатурата на страната за присъединяване към ЕС и последователно обвинява Москва в подклаждане на нестабилност, се позова на нови разузнавателни данни за руски заговор. Тя заяви, че Кремъл планира да използва външни военни експерти, за да предизвика бурни протести и да свали правителството ѝ. Тя призова за засилване на сигурността и "максимална бдителност".  

Руското външно министерство отхвърли твърденията като "неоснователни и неподкрепени с доказателства".

Проблемите на Молдова

Миналата седмица Санду промени състава на своето правителство, като назначи за министър-председател Дорин Речан, който е главен съветник по въпросите на сигурността. Присъствайки на конференцията по сигурността в Мюнхен, Санду затвърди посланието си. 

"Има многобройни кибератаки, сигнали за бомби - всичко това има за цел да дестабилизира Молдова и да доведе до проруско правителство", заяви Санду по време на дискусия. Бивш служител на Световната банка, Санду призова за допълнителна противовъздушна отбрана, но и за помощ при убеждаването на платформите на социалните медии да спрат разпространението на руска дезинформация. 

Сред най-бедните страни в Европа, страната е подложена на силен натиск от началото на руската инвазия. В отцепническия регион Приднестровие, признат на международно ниво като част от територията на Молдова, се намира руска военна част и огромен склад за боеприпаси от съветската епоха. Миналата година Молдова получи статут на кандидат за членство в ЕС. 

Министърът на вътрешните работи на Молдова Ана Ревенко заяви, че разкритият тази седмица заговор за преврат е само последният от едногодишната кампания за дестабилизация от страна на Кремъл. В речта си в кулоарите на Мюнхенската конференция тя призова за помощ от съюзниците от ЕС за засилване на граничния контрол, отбраната и киберсигурността на Молдова. 

"Това, което е различно, е, че този път властите говорят за това" като част от усилията да се противодейства на потока от дезинформация, включително твърденията, че Санду се опитва да въвлече Молдова във войната, каза Ревенко. Тя описва усилията за убеждаване на членове на силите за сигурност да се обърнат срещу правителството. 

Ревенко цитира поредица от антиправителствени протести, организирани от молдовския олигарх Илан Шор, който през 2019 г. беше осъден за измама и сега живее в Израел. Молдовски съд го призна за виновен в организирането на кражба на 1 млрд. долара от банките в страната. 

Миналата година САЩ наложиха санкции на Шор и на още осем молдовци, твърдейки, че той е работил с руските власти за подкопаване на демокрацията в Молдова в продължение на години. Шор отхвърли обвиненията и определи санкциите като доказателство, че Санду се страхува, че скоро ще бъде свалена от власт чрез улични демонстрации. 

Партията ШОР планира нов протест в неделя, според нейната фейсбук страница. В публикацията се казва, че партията очаква "провокации".

Рейнсалу, който не посочи нито един олигарх, който ще попадне под мерките на ЕС, спомена за "един, който е в Израел". 

Целта на Русия в Молдова би била да създаде нов фронт в инвазията си в Украйна, като наруши потоците от зърно и други стоки към Европа и предостави на Москва ефективен контрол върху пристанищата по Дунав, каза Ревенко.