Залятата от газ Европа ще разчита все повече на Украйна за съхранение

По-голямата част от Европа се очаква да види продължаване на мекото време в началото на март, което помага да се запазят ниски цените на енергията

15:05 | 1 март 2024
Автор: Присила Азеведо Роча и Анна Ширяевская
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа се готви да приключи отоплителния сезон с толкова много газ, че идеята за складиране на повече гориво в Украйна, за да се избегне срив на цените, става все по-привлекателна, въпреки рисковете за сигурността на подобен ход.

Регионът навлиза в месец март със складови мощности, пълни над 62% — рекорд за времето от годината — според данни от Gas Infrastructure Europe. Континентът е към края на една изключително мека зима, която натежа върху нуждите от гориво и ще доведе до по-малък капацитет за нагнетяване през летните месеци.

„Европейските хранилища са изложени на риск да запълнят резервоарите преди началото на отоплителния сезон“, пишат анализатори от Energy Aspects Ltd. в бележка тази седмица. „В следствие, европейските търговци трябва да използват плаващи и украински складове. По-ниските летни цени спрямо зимния договор ще подпомогнат икономичността на използването и на двете.”

Плаващо съхранение — практиката на задържане на втечнен природен газ на кораби за по-дълго време преди разтоварване — обикновено се използва, когато търговците очакват да могат да го продадат на по-високи цени по-късно или когато обичайните подземни съоръжения са пълни.

Докато договорите за месец напред се повишиха в петък, цените продължават да се движат близо до 25 евро за мегаватчас, ниво, което много търговци смятат за долно ниво, след като спаднаха с повече от 20% от началото на годината. Договорите за доставка през лятото също паднаха през последните седмици, тъй като фокусът се измести към април, който бележи края на зимата за газовата индустрия.

Украйна предлага на търговци извън страната да резервират до 10 милиарда кубични метра от нейния капацитет за съхранение на природен газ тази година, според държавната нефтена и газова компания NJSC Naftogaz Ukrainy. Обемът, който може да бъде отдаден на чуждестранни компании, е около една трета от общия капацитет на страната и е на нивото от миналата година.

Отдавна една от ключовите връзки в търговията с газ с Европа, Украйна има повече капацитет за съхранение от всяка друга страна на континента, западно от Русия. Съхраненото гориво почти спадна до нула след инвазията на Русия, но се възстановява от миналата година, като компании, включително Shell Plc и DXT Commodities, използваха украински съоръжения, съобщи Bloomberg по-рано.

Междувременно по-голямата част от Европа се очаква да види продължаване на мекото време в началото на март, което помага да се запазят ниски цените на енергията. От Обединеното кралство до Франция и Германия най-големите пазари в региона ще бъдат по-топли от обичайното през първите две седмици на месеца, според метеоролози, анкетирани от Bloomberg.

Фючърсите за месец напред в Нидерландия, европейският газов бенчмарк, се повишиха с 1,8% до 25,31 евро за мегаватчас сутринта в петък. Еквивалентният договор в Обединеното кралство също се повиши.