Вече е по-евтино да купуваш газ за зимата в Европа, отколкото за лятото

Графика на деня, 25.01.2024 г.

12:02 | 25 януари 2024
Обновен: 12:18 | 25 януари 2024
Автор: Присила Азеведо Роча
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Европейският природен газ за летни доставки е по-скъп от договорите за тази зима, сигнализирайки, че регионът е добре зареден за текущия сезон, a следващото предизвикателство ще бъде възстановяването на запасите.

Базовите фючърси за доставка както през февруари, така и през март сега се търгуват с почти 1 евро по-евтино от тези за доставка през юни и юли, като разликата между двата договора се разширява през целия януари.

Разликата показва, че търговците стават все по-уверени през последните седмици, че Европа ще се сблъска с малки или никакви предизвикателства в предлагането през останалата част от зимата, въпреки продължаващата нестабилност, която все още доминира на пазара. Договорите се търгуват под 30 евро за мегаватчас, близо до най-ниското ниво от миналото лято.

Търсенето на газ в Европа остава слабо на фона на бавно икономическо възстановяване и регионът все още се възползва от натрупаните рекордни запаси от гориво миналата година. Производството на енергия от възобновяеми източници над средното и предимно меката зима също са помогнали.

Очаква се температурите в целия континент да останат над средните за сезона през първата седмица на февруари, според прогнозата на Maxar Technologies Inc. Това ще допринесе за още по-ниско търсене на гориво за отопление.

Все пак търговците следят развитието около доставките на втечнен природен газ от големия износител Катар, след като страната от Близкия изток информира някои европейски купувачи за разсрочени доставки. Заобикалянето на Африка добавя около две седмици към пътуването до Европа.

Следващото предизвикателство пред Европа ще бъде запълването на хранилищата в подготовка за следващата зима. Възможността за горещо лято означава, че търсенето на енергия за охлаждане може да се увеличи. 2023 вече беше най-горещата година в историята.

Съществува и несигурност около подновяването на споразумението за транзит по газопровод между Русия и Украйна, което изтича в края на тази година. Докато Европа стана по-зависима от вноса на втечнен природен газ след енергийната криза, голяма част от новия глобален капацитет се очаква да влезе в експлоатация едва през 2025 г.

Холандските фючърси за месец напред, европейският газов бенчмарк, бяха малко променени на 28,93 евро за мегаватчас сутринта в Амстердам.

Русия залага на Китай за възстановяване на износа

Русия очаква износът на тръбопроводен газ да се възстанови с почти една пета тази година, частично компенсирайки загубата на повечето си европейски клиенти чрез по-големи доставки за Китай.

Доставките на газ по тръбопроводи до външните пазари ще достигнат 108 милиарда кубични метра тази година спрямо 91,4 милиарда кубични метра през 2023 г., като връзката "Силата на Сибир" с Китай постепенно достига своя номенклатурен капацитет, написа вицепремиерът Александър Новак в списание Energy Policy в четвъртък.

Китай се превръща в основния чуждестранен клиент за руския газов гигант "Газпром", след като повечето доставки на газ по тръбопроводи за Европа бяха спрени след атаката на Кремъл срещу Украйна през 2022 г. Очакваната цифра за износа за тази година все още е доста под 185,1 милиарда кубически метра, доставени от "Газпром" на задгранични клиенти, с изключение на бившите съветски републики, в годината преди инвазията.

Доставките чрез "Силата на Сибир" се увеличават постепенно от края на 2019 г., достигайки 22,7 милиарда кубични метра миналата година, след като "Газпром" и CNPC подписаха допълнение към първоначалния си договор за по-големи доставки през 2023 г. Връзката трябва да достигне годишен капацитет за износ от 38 милиарда кубични метра през следващата година.

"Газпром" също така планира да доставя 10 милиарда кубически метра годишно на Китай чрез втора тръба, известна като Далекоизточния маршрут, и очаква доставките на газ да започнат не по-късно от 2027 г., каза главният изпълнителен директор Алексей Милер в края на миналата година.

Продължават преговорите за планирания проект "Силата на Сибир 2" за Китай през Монголия, което може да доведе до износ на още 50 милиарда кубични метра. Извършен е предпроектен анализ, който е определил ресурсната база и предварителните технологични параметри на проекта, каза Новак.

„Сроковете за изграждането на газопровода и неговите основни технически и икономически показатели ще бъдат финализирани след подписване на обвързващи споразумения с китайските партньори“, каза Новак.

Русия също така очаква износът на суперохладен втечнен природен газ да се увеличи с 14% до 38 милиона тона тази година, според Новак. Това следва началото на производството миналата година на първата част на Arctic LNG 2, ръководен от "Новатек" проект над Арктическия кръг.

По-рано Новак каза, че първите доставки от Arctic LNG 2 се очакват през това тримесечие, въпреки санкциите на САЩ и форсмажорни обстоятелства, обявени от чуждестранните партньори в проекта.