Приходите от петрол и газ на Русия за 2023 г. са се сринали с една четвърт

Рязък спад в износа на руски газ по тръбопроводи и щедри държавни субсидии, дадени на националната петролна индустрия, влошиха спада в нетните приходи

10:37 | 12 януари 2024
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нетните фискални приходи на руското правителство от петрол и газ намаляха с близо една четвърт миналата година, отразявайки по-ниските световни цени на петрола и огромния спад в износа на тръбопроводен газ.

Държавата е спечелила 8,82 трилиона рубли (99,3 милиарда долара) от данъци от петролната и газовата индустрия през 2023 г., което е спад от 24% спрямо предходната година, според данни на Министерството на финансите на Русия, публикувани в четвъртък.

Потокът от петродолари - ключов източник на финансиране за инвазията на Кремъл в Украйна - намаля, тъй като цената на руските барели падна на фона на спада на световните цени на суровия петрол и по-строгите енергийни санкции на Запада. Рязък спад в износа на руски газ по тръбопроводи и щедри държавни субсидии, дадени на националната петролна индустрия, влошиха спада в нетните приходи, показват официалните данни.

По-ниските държавни приходи от нефт и газ оказват допълнителен натиск върху бюджета, точно когато Русия планира близо 70% увеличение на военните разходи през 2024 г., докато войната в Украйна наближава третата си година. Социалните разходи също ще бъдат по-високи, тъй като президентът Владимир Путин се готви да се кандидатира за пети мандат на изборите през март.

Средната цена на Urals, основната комбинация от суров петрол и износ на Русия, спадна с повече от 17% миналата година до 62,99 долара за барел, според Министерството на финансите на страната. Това все още е над тавана от 60 долара за барел, наложен от страните от Г-7 и нейните съюзници в края на 2022 г. в опит да ограничат приходите на Кремъл. Докато други нации са свободни да купуват руски барели на по-висока цена, в случай на неспазване те нямат достъп до такива западни услуги като доставка и застраховка.

От средата на октомври Министерството на финансите на САЩ засили мониторинга на спазването на тавана на цените, като наложи санкции на няколко танкера, техните собственици и търговци на суров петрол, обвинени в нарушаване на прага. Това повиши рисковете за купувачите на руски барели и в резултат отстъпката на Urals спрямо бенчмарка на суровия петрол Brent се разшири. Разликата достигна близо 14 долара за барел през декември, според данни на руското финансово министерство.

Въпреки че настоящите отстъпки са много по-малки от ценовата разлика от над 30 долара за барел, наблюдавана непосредствено след нахлуването в Украйна, те са значително над историческата средна стойност от около 2 до 3 долара за барел.

Износ на газ

Решението на Русия да прекъсне по-голямата част от своите газопроводни доставки на газ за Европа доведе до спад от повече от 65% в бюджетните приходи от мита за износ на газ до 566 милиарда рубли миналата година, според данни на Министерството на финансите. В момента Русия доставя газ на запад през Украйна и само през единия крак на газопровода „Турски поток“ през Черно море.

По-малкият годишен спад от 35% на приходите от данъка върху производството на газ през миналата година отразява огромния данък за неочаквани печалби, платен от "Газпром" през втората половина на 2022 г.

Русия досега не е разкрила данни за газовите си потоци по тръбопроводите за 2023 г. Международната агенция по енергетика изчислява, че износът на Москва на газ по тръбопроводи за Европейския съюз е намалял с 65% спрямо предходната година до едва 20 милиарда до 25 милиарда кубически метра. Европейските цени на газа бяха по-малко от половината от нивото, наблюдавано през 2022 г., на фона на по-ниско потребление и по-меко време, което допълнително намали приходите от износ.

Правителството на Русия също е платило 2,9 трилиона рубли субсидии на своята петролна индустрия миналата година, което допълнително намалява числото на нетните приходи, показват данните на Министерството на финансите. Това се сравнява с 3,1 трилиона рубли бюджетни разходи за здравеопазване и образование, взети заедно.

В опит да увеличи приходите руското правителство намали една от тези субсидии за петролната индустрия наполовина през септември. Този ход доведе до недостиг на гориво в цяла Русия, принуждавайки кабинета незабавно да възстанови пълните субсидии и дори да наложи временна забрана за износ на горива, за да ограничи вътрешните цени.