Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бизнесът у нас е на принципа, че всеки се спасява сам

Ивелина Николова, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово, Клуб Investor, 01.04.2023

21:05 | 1 април 2023
Обновен: 07:54 | 2 април 2023
Автор: Николета Рилска

Геополитическото напрежение засегна компанията ни на местно ниво заради енергийната криза. Проблемът обаче не е толкова от повишаването на цените на горивата и електроенергията, колкото от това, че няма с кого да се води стратегически диалог как да се оптимизира производството на електроенергия. Това заяви Ивелина Николова, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Уравнението има две страни – от едната страна има повишена цена на електроенергията и то е основно защото производството на електроенергия е много скъпо, то е базирано на т.нар. фосилни горива, много малко има заложено за възобновяеми източници. От другата страна е държавата. В много страни има например заложено как да се строят сгради, да са енергийно ефективни, у нас няма с кого да се води този диалог“, обясни Николова.

Тя посочи, че от увеличената енергийна ефективност полза ще имат всички – бизнеса, домакинствата, наемателите на сгради.

„Бизнесите на са принципа, че всеки се спасява сам“.

По думите на Николова бизнесите, които имат визия, по-дългосрочно планиране, се ориентират към устойчивостта. Те използват периода на затишие да наваксат от чисто регулаторна гледна точка, тъй като е ясно, че политики на ниво Европейски съюз ще бъдат транспонирани у нас, стана ясно от разговора.

„Има бизнеси, които са на изчакване. От гледна точка на инвестиции – не се случват много инвестиции заради политическата нестабилност и това, че няма на ниво Европа и на световно ниво кой да лобира за държавата“.

„От това, че няма големи инвеститори всъщност всички от бранша, който работи с такива компании, страдат“, добави гостът.

Тя отбеляза, че дигитализацията е директно свързана с ефективността.

„Коронавирусната криза много повиши темповете на дигитализация на българския пазар. Тръгнали сме в тази посока, въпросът е, че дигитализацията изисква инвестиции“.

Според госта компаниите обаче в момента се опитват да оцеляват, взимат решения на базата на повишените цени на електричеството и се колебаят от какво да спестят. „Хубавото нещо на дигитализацията и на решенията за енергийна ефективност е, че веднъж инсталирани резултатите идват мигновено“, каза още Николова.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.