Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Вносът от Европа у нас намалява с 10%, но износът е силен

Мариета Григорова, управител за България на Gebruder Weiss, Клуб Investor, 11.03.2023

21:01 | 11 март 2023
Обновен: 09:38 | 14 март 2023
Автор: Николета Рилска

В момента очевидно има забавяне на икономиката в Западна Европа, вижда се по намалелите обеми на вноса, които у нас са по-ниски с 10% на годишна. Като пари вероятно няма да има съществена разлика заради инфлационното увеличение на цените, което малко изкривява картината. Това заяви Мариета Григорова, управител за България на Gebruder Weiss, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Вижда се спад, но не е още толкова тревожен. Може и да мине така. Всички предпазливо очакват да видят какво ще се случи през март. Месецът тръгва много добре за България“, коментира Григорова.

„Не е съвсем ясно дали ще се размине с лека турбуленция, забавяне, или Западна Европа ще изпадне в по-сериозна и дълбока рецесия. Всички твърдят, че складовете са пълни, но няма много движение на стоките. От друга страна имаше презапасяване през последните години заради проблемите с веригите на доставка, което оказва влияние“.

Григорова посочи, че транспортният сектор обикновено първи забелязва сътресенията, които се случват. Тя разказа, че при кризата от 2008 г. обществото я усеща 2009-2010 г., докато логистиката – още на 1 ноември 2008 г. „Все още дори масово не се говореше за криза“, каза гостът.

По думите на Григорова транспортният бранш „процъфтява“ у нас по отношение на обороти, товари, поръчки.

„Покрай войната в Украйна се промениха някои пътища и доста по-големи товаропотоци минават през нас. Биха могли да минават и по-големи, ако имахме по-добра транспортна инфраструктура... Цените се повишиха“.

Григорова разказа и за дейността на Gebruder Weiss в България, което има малко над 50 милиона лева годишен оборот у нас.

Повече по темата гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.