Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дигиталните активи намериха силна корелация с развитите капиталови пазари

Андрей Стойчев, финансов анализатор, Клуб Investor, 17.09.2022

21:31 | 17 септември 2022
Автор: Николета Рилска

Спадовете на традиционните пазари автоматично – в по-голямата част от случаите – повличат след себе си цените на биткойн, на етер и на всички криптовалути. Това заяви финансовият анализатор Андрей Стойчев в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

"Дигиталните активи определено намериха много силна корелация с развитите капиталови пазари".

Стойчев коментира сливането на Ethereum тази седмица, което беше силно очаквано в криптосвета. Това посочи, че „това е едва първата стъпка, която ще даде тласък на следващите стъпки в развитието на мрежата през следващите месеци и години“.

По негови думи за момента няма проблеми, пробойни и драматични събития около сливането.

„Цената на активите е доста стабилна, не се вижда и не се видя по време на самото сливане голям интерес за покупка или за продажба. Това е голяма инвестиция за бъдещето за тази мрежа“.

Според Стойчев сценарий, при който неизвестните по отношение на действията на Федералния резерв се свеждат до минимум и всичко е предвидимо, остава утопия.

„Стабилизиране на инфлацията и успокояване на покачването на лихвите би бил трамплин за пазара да се оттласне от платото… Все още сме в прекалено начална фаза на проблемите, които са се натрупали в развитите икономики, че да гледаме толкова оптимистично за такъв сценарий“.

Финансовият анализатор отбеляза, че американската икономика може да не изпадне в рецесия, но за Европа това е доста по-вероятно.

„Дали доказано ще се влезе в рецесия, или не, не отменя тревожните сигнали, които наблюдаваме. В момента навлизаме в новия инвеститорско-трейдърски сезон, наближава зима, която ще е по-тежка от всички през последните 10 години“ заради високите цени на енергията, коментира Стойчев.

Той добави, че преминаването на долара през психологическото ниво на паритет с еврото още повече удря джобовете на европейците и не изключи вероятността единната валута да остане по-слаба спрямо щатската.

„Европейската централна банка се опита да влезе в час (по отношение на лихвите), но със закъсняла реакция и закъсняващо темпо. Фед остава по-агресивен, по-бърз в реакцията си и определено доларът е по-конвертируем спрямо еврото“.

Необходими са мерки за овладяване на цените на енергията, стана ясно от разговора, включително чрез намаляване на данъчните тежести. Според Стойчев обаче поставянето на таван на цените е исторически доказано неработещ подход.

„Лимитирането на една цена само може да доведе до спекула, до липса, до други много по-сериозни проблеми“.

Стойчев изтъкна, че когато влизаме във фаза на обедняване на населението, е нормално много компании и стоки, които са по-бюджетни, да стават все по-интересни за хората. „Обичайно е тези бизнеси и компании да се развиват малко по-добре от дружествата, които наблягат на по-луксозни, по-бутикови продукти, което важи за всяка индустрия“, добави той.

По отношение на петрола гостът посочи, че за момента изглежда, че цените му са се закрепили на нива от около 90 долара за барел. „В интерес на цялата икономика е да видим петрола със стабилни цени около тези нива“, изтъкна Стойчев.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.