Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Германската икономика няма да спре да наема хора

Катрин Фишър, CEO на "Саксония отворена към света”, в "Клуб Investor”, 16.07.2022

21:05 | 16 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Германската икономика приема и назначава специалисти и търсенето на хора няма да спре. Саксония има нужда от хора, които са специалисти в модерните технологии, ИТ, логистиката, както и шофьори на автобуси, служители за ресторантьорския бизнес. В болниците липсва персонал – както лекари, така и сестри и санитари. Това каза Катрин Фишър, CEO на "Саксония отворена към света”, в предаването "Клуб Investor”с водещ Ивайло Лаков.

Саксония от демографска гледна точка е най-възрастната провинция в Германия, прогнозите са, че в най-скоро време ще ни липсват около 230 000 специалисти и затова бихме искали нашите предприятия да се отворят за млади хора, които идват и от други държави. Демографският подход в отварянето на икономиката има за цел да я подпомогне, за да продължим да имаме един доста добър стандарт на живот. Привличаме специалити от чужбина, защото сме наясно – въз основа на демографското развитие, че не можем да се справим сами. Желаем да предложим на тези хора добри условия и атмосфера, за да могат те да се чувстват добре при нас.

„Имаме доста хора, които дойдоха от Украйна. Ние ги приехме най-сърдечно, а гражданското общество се ангажира много силно с подкрепата и те бяха приети от гражданите в домовете си. Ако украинците, които дойдоха у нас искат да работят, за тях също има възможност. Но ние сме наясно, че липсата на специалисти в Саксония не може да бъде запълнена с дошлите хора от Украйна”, посочи Катрин Фишър.

Фишър сподели, че в момента е в България заради проект, с който се дава информация за гражданските права, свързани с интеграцията на специалистите  - от условията на живот и труд до трудовия договор. Идеята е да ги запознаем с манталитета и културата на приемащата държава.

На мигрантите, които дойдоха при нас през 2014 и 2015 година, все още им е трудно да се интегрират и това беше една от причините ние да основем нашата организация. Интеграцията винаги върви чрез езика, чрез професията, а хората трябва да се чувстват добре приети и затова трябва да се работи с гражданското общество, подчерта събеседникът.

„Ние бихме искали с това, което правим, да предотвратим феномени като дискриминация, расизъм и ксенофобия”.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на „Клуб Investor” вижте тук.