Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Русия цели да дестабилизира нашия регион и да го използва като отправна точка за влияние

Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност, в "Клуб Investor", 28.05.2022

22:00 | 28 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Тезата на Джордж Сорос, че сме на ръба на Трета световна война, е доста актуална предвид случващото се в момента. Предвид неотстъпчивостта, която демонстрират и Съединените щати, и Русия по отношение на Украйна, тази война вече е почти факт. Ако Китай реши да се възползва от ситуацията и да се разшири по посока Тайван, тогава със сигурност ще влезем в Трета световна война. Това каза Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Освен Сорос, на форума в Давос се изказа и Хенри Кисинджър, който говори в духа на реализма и изказа доста противоречива теза, а именно, че Украйна трябва да даде територия на Русия, за да приключи конфликтът.

„Това означава,че старото поколение филантропи, политици, анализатори в Америка се страхуват от най-лошото – от ядрена война. Това е причината да призоват да се даде на Русия това, което иска, за да се предотврати ядрена война”.

„Русия няма да спре, докато не превзема цяла Украйна и такава е в момента линията на Кремъл. Ако станем свидетели на смяна на режима или смяна на Путин, тогава нещата може да се променят и Русия може да стане по-склонна за преговори”.

„Следващото искане на Русия ще бъде изтегляне на войските на НАТО от Централна и Източна Европа, ако режимът на Путин надживее това противопоставяне”, прогнозира събеседникът.

Според Иванов разделението в позициите на САЩ и Великобритания от една страна и на Франция и Германия, от друга, ще продължи да се засилва. Европейците се страхуват, че една нова война на европейския континент ще унищожи всичко, за което да се борили в последните 70 години. Те много добре знаят, че Русия няма да се спре пред нищо, за да постигне целите си. Това е причината, поради която европейците ще бъдат склонни да приемат компромиса на Кисинджър, дори и Джо Байдън да не иска да го направи. 

Светът върви към двуполюсен модел  - от едната страна Америка и Западът, а от другата Русия и Китай. Тези два полюса ще доминират системата на международните отношения занапред. Връщаме се обратно към периода на Студената война. България трябва да има ясна и недвусмислена позиция по отношение на своето членство в ЕС и НАТО и по никакъв начин да не се отклонява от ангажиментите, които е поела.

По думите на събеседника в момента в България се води сериозна систематична кампания за това страната да бъде дестабилизирана. Русия цели да дестабилизира този регион и да го използва като отправна точка за влияние към Запад.

„Русия няма интерес този регион да бъде откъснат цялостно от ЕС и НАТО, а по-скоро чрез членството му в тези организации тя да влияе върху останалите страни членки”.

Още за войната в Украйна и бъдещето на Европа може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.