Безработицата в Гърция ще се увеличи до 20% заради очакванията за слаб летен сезон

Голяма част от хотелите в страната все още не са отворили заради слабите резервации

10:05 | 6 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Yorgos Karahalis\Bloomberg
Снимка: Yorgos Karahalis\Bloomberg

С наближаването на лятото служителите в туристическия сектор обикновено се подготвят за натоварен сезон. Но тази година, разбира се, е различно, пише Bloomberg в свой анализ.

Сега Гърция, която няколко месеца водеше усилена борба срещу разпространението на коронавируса, започва да приема чуждестранни посетители. По план полетите трябва да бъдат възобновени от 15-ти юни, като ще има различни правила за сигурност за пристигащите туристи.

„Резервациите са слаби, а хотелите чакат да разберат какво ще се случи с международните полети и колко точно ще бъдат“, коментира Вангелис Гиакумис, главен барман в хотел в Глифада, който се намира в близост до столицата Атина.

Гръцкото правителство разреши на хотелите, които работят целогодишно, да отворят на 1-ви юни, докато сезонните ще могат да отворят от 15-ти юни. Въпреки това повечето хотели все още чакат да видят дали повторното отваряне си струва.

В семейния хотел в Гилфада, където Гиакумис работи, служителите са общо 30. Всички те остават в режим на готовност и получават заплащането си единствено по държавната програма за подпомагане на засегнатите от коронавируса служители. А ако прогнозите се окажат верни, голяма част от персонала в хотелите в страната няма да се върне на работа през този летен сезон.

Близо 50% от 600-те хил. служители, които работят в туристическия и хранителния бранш в страната, ще загубят работата си през тази година, коментира Георг Чоцоглу, председател на организацията на служителите в сектора.

„Няма направени резервации до 20-ти юли. Дори и някои хотели да отворят за няколко месеца, след това много сезонни работници ще трябва да живеят с 2800 евро на месец в най-добрия сценарий или с 1200 евро месечно в най-лошия сценарий“, обяснява той.

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис ще трябва да се справя с нарастващата безработица в страната, след като икономиката преживя шест седмици на строги ограничителни мерки срещу коронавируса. През февруари нивото на безработицата в страната спадна до 16.1% от пика от 27% по време на дълговата криза.

Като се имат предвид трудностите за рестартирането на туризма, който генерира една пета от годишния брутен вътрешен продукт на Гърция и отговаря за близо 22% от работните места в страната, очакванията са безработицата да се увеличи до 20% през тази година.