Българите ще пътуват до Сърбия и Гърция от 1 юни без 14-дневна карантина

Пътуващите ще трябва да попълват декларации за липса на сиптоми на Covid-19

15:08 | 19 май 2020
Обновен: 10:30 | 6 юни 2020
Снимка: Министерски съвет

От 1 юни българските граждани ще могат да пътуват до Гърция и Сърбия, без да има необходимост след това да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Това обяви премиерът Бойко Борисов след онлайн срещата си с балкански лидери.

“На границите ще има семпла декларация, която ще се попълва от хората”, посочи Борисов. Той поясни, че в декларациите пътуващите ще трябва да заявят, че нямат симптоми на Covid-19, че не са под карантина и пътуват на собствен риск. Пътниците ще трябва да предоставят и телефон за контакти.

"Това са декларации за съгласие за това, че лицата са уведомени за обстановката, че осъзнават риска, че пребивавайки на територията на страната, ако се разболеят и бъдат поставени под карантина, са наясно с всички условности", уточни транспортният министър Росен Желязков на брифинга.

Премиерът добави, че скоро се надява подобно решение да бъде взето и между България и Румъния, където правителството е в оставка.

По инициатива на Борисов днес се проведе четиристранната среща между лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия чрез видеовръзка, на която бяха обсъдени и приети тези мерки.

“Всички страни поздравиха България за начина за справяне с пандемията и затова ние сме и първи за облекчаване на мерките”, каза Борисов. Според него е важно да се научим да спазваме мерките за дезинфекция и да живеем с вируса, като с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи.

Българският министър-председател, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

"Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса", каза Борисов.

Във видеоконференцията участваха министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Активно се водят разговори с Австрия и с Германия за отпадане на 14-дневната карантина.