Коронавирусната икономика прави ранното пенсиониране лоша идея

Експерти препоръчват да не се напуска по-рано, а да се търсят варианти за намалено работно време или постоянен дистанционен процес на работа

16:15 | 23 май 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Коронавирусът кара хората на определена възраст да спрат да работят. Някои финансови съветници споделят, че по-възрастните им клиенти, които вече са свикнали да стоят вкъщи, се притесняват в бъдеще да пътуват до работа или да работят в препълнени с хора офис пространства. Ако тези хора са планирали да се пенсионират през следващите няколко години, вероятно в момента обмислят да го направят по-рано, пише Алексис Леонидис в свой анализ за Bloomberg.

За повечето американци, дори и за по-богатите, отговорът е ясен. А той е, че не трябва да се пенсионират сега. Финансовата изгода от продължаването на работа, дори и за още една година, докато пандемията смазва икономиката, е по-голяма в сравнение с рисковете за здравето на повечето хора.

Проучване на Университета в Ню Йорк показва колко деликатна в момента е ситуацията за възрастните служители. С 3 млн. души повече ще са изпадналите в бедност през целия си живот в сравнение с броя при липса на пандемия и последвала рецесия. Също така ударът няма да е само върху най-бедните. Въпреки че се очаква само 15% от хората с високи доходи да загубят работата си, средните пенсионни спестявания до 65-годишна възраст на хората с пенсионни активи се очаква да се понижат с 31% след края на рецесията.

Все пак има и други фактори, заради които сега не е подходящият момент за пенсиониране. Много от по-рано пенсиониралите се хора се връщат на работа впоследствие. Но сега работодателите ще са още по-скептични от обикновено относно наемането на по-възрастни служители, които очакват високи възнаграждения и са в рисковите групи от коронавируса. Поради това първото решение за пенсиониране почти със сигурност ще е за постоянно.

По-добрият вариант от напускането също така е да се преговаря за преминаването към намалено работно време или за поддържането на дистанционен работен процес. Важно е и да не се подценява необходимата спестена сума за пенсиониране. „Някои хора погрешно смятат, че разходите им ще се ограничат драстично, когато се пенсионират“, обяснява финансовият анализатор Даян Ласус. „Това обикновено не се случва“, твърди тя. Според нея пенсионираните хора запълват времето си с различни дейности, които увеличават разходите им.