Япония потъва в рецесия, очаква се икономиката да пострада още

Домакинствата ограничават разходите до първа необходимост, а компаниите намаляват инвестициите и производството

09:45 | 18 май 2020
Обновен: 06:42 | 6 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Япония е потънала в рецесия през миналото тримесечие, която вероятно ще се задълбочи още повече, тъй като домакинствата ограничават разходите до първа необходимост, а компаниите намаляват инвестициите, производството и наемането на персонал, за да могат да оцелеят по време на пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

БВП на Япония се сви на годишна база с 3,4% през първото тримесечие, като износът намалява, а социалното дистанциране ограничава потребителските разходи. Въпреки че данните са по-добри от очакванията за свиване с 4.5%, икономистите очакват текущото тримесечие да е по-лошо.

Японската икономика регистрира спад с над 6% през последното тримесечие на миналата година, което означава че третата по големина икономика в света е изпаднала в рецесия преди премиерът на страната Шиндзо Абе да обяви извънредно положение през април. Анализаторите смятат, че свиването през второто тримесечие ще достигне 21.5%, което ще е рекордно намаляване на БВП, откакто се събират данни от 1955 г.

Кризата оказа натиск за засилване на стимулиращите мерки, които при рекордните 117 трилиона йени (1,1 трилиона долара) вече представляват повече от 20% от БВП.

Министърът на икономиката на Япония заяви в понеделник, че правителството се стреми бързо да приеме втори допълнителен бюджет, за да осигури повече помощ за икономиката.

Миналия месец Японската централна банка вдигна тавана на покупките на държавни облигации, тъй като правителството увеличава разходите.

Износът на страната е намалял с 6% през последното тримесечие спрямо предходните три месеца, но прогнозите за печалбите на автомобилни производители и други производители предполагат, че спадът вероятно ще се засили. Toyota, най-голямата японска компания, очаква свиване на печалбата с 80% през тази фискална година.

През последното тримесечие частното потребление се понижава с 0,7%, но по-лошото в макро данните вероятно предстои.

Намаляването на броя на чуждестранните туристи, чиито разходи бяха ключови за растежа през последните години, е друго основно притеснение. Разходите на посетители от чужбина се понижават с 42% през последното тримесечие, а според Японската агенция по туризъм спадът вероятно ще се е влошил оттогава.

Спрямо последните три месеца на миналата година икономиката на Япония се свива с 0.9%.