Япония удължава извънредното положение и се подготвя за дълга битка с коронавируса

Азиатската страна е с най-ниския брой на потвърдени случаи сред държавите от Г-7

16:17 | 30 април 2020
Обновен: 06:33 | 6 юни 2020
Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заяви, че e вероятно извънредното положение в страната да бъде удължено, въпреки че някои държави вече премахват мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.  

Абе говори пред репортери в Токио, след като бе приет допълнителен бюджет за ограничаването на икономическите щети от коронавируса. Тогава той заяви, че след изслушването на становищата на експертната комисия за борба с пандемията ще бъде решено до кога точно да бъде удължено извънредното положение. Представители на правителството и комисията ще се срещнат в петък.

Междувременно японското издание Nikkei публикува информация, че извънредното положение, което по план изтича на 6-ти май, ще бъде удължено с месец. Местните губернатори подкрепят мярката, която им дава възможност да затварят определени бизнеси и да призовават гражданите да остават по домовете си.

„Ще бъде трудно да се върнем към предишния си начин на живот на 7-ми май“, коментира Абе пред репортерите в японската столица. По думите му страната трябва да се подготви за продължителна битка.

Абе призова гражданите да не пътуват до други части на страната, за да посещават роднини по време на предстоящите празнични дни в Япония.

Японският премиер обяви извънредно положение по-рано през този месец, за да предотврати рязък ръст на новите случаи на коронавирус в азиатската страна. Потвърдените случаи на короанвирус в Япония до момента са близо 14 хил., като това е най-ниският брой спрямо този в останалите държави от Г-7.