Пандемията застрашава допълнително медийната свобода

В доклада на "Репортери без граници" се посочва, че при всяка страна има връзка между правителствените решения срещу коронавируса и медийната среда

12:40 | 21 април 2020
Обновен: 09:57 | 6 юни 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Коронавирусната пандемия застрашава допълнително медийната свобода, се посочва в публикувания във вторник годишен доклад на „Репортери без граници“, съобщава BBC. В доклада на организацията се отбелязва, че има връзка между позицията на всяка държава в класацията за свобода на словото в медиите и предприетите мерки срещу коронавируса от съответното правителство.

Китай, на 177-ма позиция в класацията, и Иран, на 173-то място, въведоха цензура по отношение на разпространението на коронавируса. За поредна година Норвегия е начело на класацията, а Северна Корея е последна.

В Ирак, на 162 позиция, правителство отне лиценза на Reuters за три месеца, тъй като медията публикува статия, в която поставя под въпрос официалните данни за коронавируса на иракското правителство.

В Европа Унгария губи две места спрямо миналата година и вече е на 89-та позиция, тъй като министър-председателят Виктор Орбан прие специален закон, който предвижда до 5 години затвор за фалшива информация относно коронавируса.

„Здравната криза предоставя възможност на авторитарните правителства да прилагат до край своята доктрина“, коментира генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар.

„Лидерите биха могли да се възползват от факта, че обществото е зашеметено, протестите са забранени и могат да се налагат мерки, които биха били невъзможни в нормални условия“, допълва той. Според него днес се определя как ще изглежда плурализмът и свободата на словото през 2030 г.

България за поредна година остава на 111-та позиция по медийна свобода. По този начин страната ни е на последно място от всички страни членки на ЕС.