Жаир Болсонаро е обвинен в саботаж на борбата с пандемията

Президентът на Бразилия излага собственото си население на висок риск, уведомява международната правозащитна организация Human Rights Watch

12:09 | 11 април 2020
Обновен: 18:43 | 3 юни 2020
Снимка:  Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Международната правозащитна организация Human Rights Watch обвини президента на Бразилия Джаир Болсонаро в саботаж в борбата срещу коронавирусната пандемия, пише Die Zeit.

Болсонаро излага собственото си население на висок риск, като ги подтиква да не се придържат към социалната дистанция и други важни мерки на собственото си здравно министерство, предупреждава в съобщение за пресата от страна на организацията. Болсонаро действа безразсъдно, като разпространява подвеждаща информация във връзка с пандемията.

Същевременно Болсонаро нареди да не се ограничава свободата на движение. С указ той класифицира дейността на църквите и заложните къщи в сферата на услугите, за да могат хората да продължат да се събират там.

И двете инструкции по-късно бяха отменени от съдилищата. Отлагането на крайните срокове за запитвания до властите, включително въпроси до здравните органи, също предизвика критики. Така възникват опасения, че запитванията могат да се отложат за неопределено време.

Към момента в Бразилия са потвърдени 19 943 случая на заразени с коронавирус, от които поне 1 074 души са починали вследствие на вируса.