ОПЕК+ бърза да сключи сделка за свиването на производството на петрол

Надеждите са, че извънредната среща на страните от Г-20 ще доведе до споразумение между ОПЕК+ и други големи производители

19:05 | 6 април 2020
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Саудитска Арабия, Русия и други страни членки на ОПЕК+ бързат да се договорят за сделка, за да предотвратят историческия срив в цените на петрола. Междувременно предстоящата извънредна среща на страните от Г-20 цели да сплоти САЩ и други енергийни производители, съобщава Bloomberg.

Министърът на енергетиката Дан Бруйет заяви, че е провел конструктивна дискусия в телефонен разговор със саудитския си колега принц Абдулазиз бин Салман. Това е допълнителен сигнал, че дипломатическите преговори бележат напредък.

Пред преговорите все още има значителни препятствия – срещата на страните членки на ОПЕК + и други държави, която вече бе отложена веднъж, засега е насрочена за четвъртък. Русия и Саудитска Арабия настояват САЩ да се присъединят на преговорите. Но към момента американският президент Доналд Тръмп не показва особено голямо желание да участва на срещата.

Като алтернатива, петролни дипломати планират да се проведе извънредна среща на енергийните министри от страните от Г-20 в петък. Това е част от усилията да се включат САЩ и други производители на петрол извън ОПЕК+ като Канада и Бразилия, твърдят запознати с процеса анонимни източници.

Бруйет коментира, че Вашингтон ще насърчи Рияд, в качеството им на председателстващи срещата, да организират подходяща платформа за обсъждане на петролните пазари. „Очаквам това да се случи по-късно през тази седмица“, заяви той.

Сортът Брент поевтиня с 50% от началото на тази година, докато икономическото влияние от коронавируса изтри една трета от световното търсене. Сривът на цените е толкова значителен, че заплашва стабилността на зависещите от петрол държави, съществуването на шистовите производители в САЩ и създава допълнителни предизвикателства за централните банки. Експерти в индустрията смятат, че ако не бъде сключена сделка за свиване на производството, пазарът сам ще принуди производителите да намалят добива, тъй като капацитетът на хранилищата ще се изчерпа.