ОПЕК+ призова за общи действия за свиването на производството на петрол

САЩ все още не дават индикации дали биха се включили

15:51 | 3 април 2020
Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg
Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

Коалицията ОПЕК+ призовава всички големи производители на петрол да се включат в глобалното ограничаване на добива и възпирането на историческия спад на цените, съобщава Bloomberg.

Свиване на производството на петрол с 10 млн. барела на ден е реалистична цел, коментира пожелал да запази анонимност източник от ОПЕК+. Коалицията, която се ръководи от Саудитска Арабия и Русия, е насрочила онлайн среща за понеделник и се надява към преговорите да се присъединят и други държави възможно най-скоро.

Целта за свиване на производството с 10 млн. барела на ден бе поставена за първи път от президента на САЩ Доналд Тръмп. Той призовава за координирани действия, но не уточнява дали САЩ биха се включили. За Саудитска Арабия е от изключително значение да се присъединят към общите действия ключови производители, включително и САЩ.

По-късно в петък Тръмп ще се срещне с мениджъри от петролната индустрия. Руският президент също ще бъде на подобна среща с местните директори в страната.

След тази новина цените на петрола се повишиха, но засега има големи препятствия за сключване на сделка. Русия побърза да отрече в четвъртък, че е било сключено каквото и да е споразумение, въпреки че през последните седмица от Кремъл твърдяха, че са отворени за преговори.

Дори и да бъде сключена сделка, свиване на производството от 10 млн. барела на ден едва ли би ограничило пренасищането на пазара, което бе създадено от икономическите последствия заради пандемията с коронавирус. Трейдърите смятат, че загубеното търсене може да е до 35 млн. барела на ден.

Саудитска Арабия продължава да увеличава износа си, както обеща.

Но дипломатическата картина има повече нюанси. Москва изглеждаше готова за преговори и обвини кралството за срива в цените на петрола. Сега когато кралството казва, че е готово за свиване на производството, напрежението се мести към Москва. По този начин Саудитска Арабия принуждава Русия да смени позициите си по отношение на намаляването на производството, а и може да бъде обвинена от администрацията на Тръмп за нанесените щети.