Най-големите производители на петрол в света ще се опитат да прекратят ценовия колапс

САЩ ще се срещнат със Саудитска Арабия и Русия, заяви американският президент Доналд Тръмп

11:36 | 1 април 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

САЩ ще се срещнат със Саудитска Арабия и Русия с цел прекратяване на историческия спад на цените на петрола, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Bloomberg.

В Белия дом в четвъртък Тръмп отбеляза, че вече е повдигнал въпроса пред руския президент Владимир Путин и саудитския принц Мохамед бин Салман. “Те ще се съберат и ние ще се съберем и ще видим какво можем да направим”, заяви Тръмп, като посочи, че двете страни вече обсъждат възможностите, а той ще се “присъедини в подходящото време, ако има нужда”.

Ако това се случи, срещата между Рияд и Москва ще бъде първата, след като съюзът ОПЕК+ се разпадна през март. Оттогава насам двете страни наводниха пазарите с милиони допълнителни барела петрол на ден в битка за пазарен дял. Въпреки коментарите на Тръмп, нито Русия, нито Саудитска Арабия до момента се отказват от ценовата война.

Намесата на американския лидер идва на фона на очакванията април да бъде критичен за петролните пазари. Саудитска Арабия планира да увеличи доставките до рекордните 12.3 млн. барела на ден от около 9.7 млн. барела дневно през февруари. В същото време търсенето на черно злато се очаква да се свие с между 15 и 22 млн. барела, тъй като коронавирусната криза принуди множество държави по света да затворят границите си.   

Американският енергиен министър Дан Брейет и руският му колега Александър Новка имаха “позитивен разговор” във вторник и се споразумяха да “продължат диалога между основните енергийни производители и потребители, включително в рамките на Г-20”, посочиха от енергийното министерство на САЩ. В изявлението обаче не бяха споменати конкретните мерки, които се обмислят, за да бъдат прекратени ценовите спадове.

Най-лошото тримесечие

Цените на петрола се понижиха до рекордно ниски нива, изпращайки най-лошото си тримесечие в историята във вторник. Сортът Брент продължи да поевтинява и в сряда, като цената му се понижи с 2% до 25.82 долара преди обяд на борсата в Лондон.  

Търсенето в световен мащаб намалява, тъй като пандемията доведе до блокирането почти на целия свят.

От икономическия институт IHS Markit очакват производството на петрол в световен мащаб да бъде намалено с 10 млн. барела на ден от април до юни, тъй като складовете се запълват, а търсенето спада заради пандемията на Covid-19.

Предвижда се продукцията да намалее във всеки регион на света, като членовете на ОПЕК, Русия и САЩ ще са най-силно засегнати. Очаква се търсенето на петрол през второто тримесечие да се свие с 16.4 милиона барела на ден в сравнение със същия период на миналата година.

От IHS Markit очакват фючърсите върху Брент да паднат до около 10 долара за барел през април.