Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Николай Шуманов: Петролът може и да падне до 10 долара за барел, но за кратко

Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, Бизнес старт, 30.03.2020

09:50 | 30 март 2020

Ситуацията с коронавируса доведе до значително намаление на потреблението на петролни продукти в световен мащаб. В същото време Саудитска Арабия обеща да повиши добива си на петрол до 13 млн. барела на ден, което е във връзка с ценовата война с Русия, в която са замесени и САЩ. Това каза Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Колкото и да са ниски цените, потреблението няма да се увеличи, докато не видим промяна със ситуацията от пандемията, която ни накара да си останем вкъщи и никой от нас не потребява количеството петролни продукти, както преди".

По думите му може да видим цена от 10 долара за барел, но това ще е за много кратък период, тъй като много от страните производители няма да издържат на такава цена. 

Според него Саудитска Арабия няма да е победител в ценовата война. 

"САЩ могат да бъдат победители в тази война до известна степен. Това зависи от това как президентът Доналд Тръмп ще се справи със задачата за спасяването на шистовите производители".

Той коментира, че фалитите на шистовите производители могат да нанесат по-големи проблеми на Тръмп, отколкото ползите от потреблението на хората. 

"Заради коронавируса потреблението в САЩ едва ли ще се увеличи значително. Тръмп се опитва да намери средно решение, част от хората да са под карантина, а другите да работят на пълни обороти, за да поддържа икономиката. Но може би САЩ ще излязат победител в ценовата война".

Със сигурност Русия няма да отстъпи.

"Путин показа, че не се поддава на натиск от никого. Руската икономика е подготвена да издържи при 40 долара на барел, а в момента цената е доста по-ниска. Но икономиката на Русия не се издържа изцяло от петрола".

Вижте целия разговор във видеото.