Volkswagen намали прогнозата си за продажби на автомобили

Междувременно компанията се подготвя с пълна сила за прехода към производство на електромобили

16:38 | 30 октомври 2019
Обновен: 16:38 | 30 октомври 2019
Финансовият директор на Volkswagen Франк Витер. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Финансовият директор на Volkswagen Франк Витер. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската автомобилна компания Volkswagen намали прогнозата си за продажби на автомобили през тази година. Причината е по-големият от предварителните очаквания спад на продажбите на редица пазари заради икономическите сътресения в Европа и слабото търсене в Китай, съобщава Bloomberg.

Най-големият производител на автомобили в света Volkswagen не очаква ръст на годишните доставки на превозни средства, въпреки че предходната прогноза беше за слаб ръст. От базираната във Волфсбург компания се аргументираха за новата прогноза със забавянето на световната икономика, засилващата се конкуренция и други рискове. През третото тримесечие Volkswagen отчете печалба над очакванията на анализаторите.

„В момента сме по-предпазливи и това се отразява на всички региони“, коментира финансовият директор на компанията Франк Витер в интервю за Bloomberg. “Знаем какво трябва да се направи. Трябва да сме предпазливи по отношение на разходите“, допълва той.

Слабата прогноза за продажбите се случва на фона на предизвикателствата в автомобилната индустрия заради регулациите във връзка с опазването на околната среда и прехода към електрически автомобили.

Преди дни конкурентът Renault намали прогнозата си за печалба. Поради засилващата се конкуренция автопроизводителите Fiat Chrysler и PSA обмислят сливане. Подобна сделка би прекратила доминацията на Volkswagen, което ще промени драстично ситуацията в автомобилния сектор.

„Следващите няколко години ще са трудни за нас заради прехода към електромобили. Не е изненадващо, че различни компании преговарят за такива споразумения“, обяснява Витер.

Оперативната печалба на Volkswagen през третото тримесечие е нараснала до 4.82 млрд. евро, докато прогнозата на анализаторите бе за 4.1 млрд. евро.

„Силните финансови резултати на германския производител ще доведат до консолидация в индустрията. Проблемът при малките играчи в бранша е, че нямат силно влияние на международните пазари. А Volkswagen се изправя пред предизвикателствата, свързани с новите технологии“, смята анализаторът в Bloomberg Майкъл Дийн.

Доходоносните SUV модели помогнаха на Volkswagen да ограничи негативното влияние. Но реалният преход тепърва предстои. През следващата седмица започва производството на електрическия модел Volkswagen ID.3. Моделът ще бъде важен тест за компанията относно прехода към производство на електромобили.