Volkswagen отлага решението за завода в Измир

Причина за това е турската операция в Сирия и възможни цивилни жертви

10:09 | 15 октомври 2019
Volkswagen на автосалона във Франкфурт. Снимка:Alex Kraus/Bloomberg
Volkswagen на автосалона във Франкфурт. Снимка:Alex Kraus/Bloomberg

Германският автомобилен производител Volkswagen ще да отложи окончателното решение за автомобилна фабрика за 1.3 млрд. евро в Турция заради политическата буря, която причини решението на турското правителство да извърши военна операция в Северна Сирия, предава Bloomberg.

"Решението за построяване на нова фабрика беше отложено от Борда на директорите", се казва в изявление на VW. "Наблюдаваме ситуацията отблизо и сме загрижени за последните развития".

През последните няколко месеца мениджърите на германския автомобилен концерн Volkswagen изпитваха сериозни затруднения, занимавайки се интензивно с въпроса за изграждането на нова фабрика за автомобили. Бързо стана ясно, че заводът трябва да бъде построен в Турция, близо до Измир.

Местоположението се откроява от другите опции като значително по-евтино и предлага по-добри възможности за продажби, твърдят представители на Борда на директорите и на Надзорния съвет. Ето защо е било взето предварително решение в пола на Измир, фаворизирайки Турция пред България и други страни от ЕС.

С влизането на турските войски в Северна Сирия обаче ситуацията се промени коренно, твърди германският икономически всекидневник Handelsblatt, цитиран от Investor.bg. В тази среда не може да има решение в полза на страната, твърди в своя публикация късно в понеделник медията, позовавайки се на източници от концерна. Ето защо засега договор с властите в Анкара няма да бъде подписан.

Заради военната си офанзива в Сирия Турция попадна под силна международна критика. В понеделник германското правителство призова за незабавно спиране на военната операция, с която властите в Анкара искат да създадат зона за сигурност за бежанци и да изкарат бойците на кюрдската милиция YPG извън границата. Като конкретна причина за инвазията се посочва обявеното изтегляне на американските войски в района от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Тъй като Конгресът на САЩ не подкрепя Тръмп по този въпрос, Вашингтон наложи санкции над министри и организации. Вложителите реагираха с разпродажби, а междувременно истанбулският индекс ISE100 се срина поради заплахите за санкции в понеделник с над пет процента. Турската лира също е под натиск.

От гледна точка на голяма корпорация като Volkswagen, която иска да инвестира повече от 1 млрд. евро, това са непредвидими обстоятелства. Ако листнатата на Dax компания сега предприеме официалната стъпка, това може да навреди сериозно на имиджа ѝ.

Още по темата вижте в Investor.bg.