Тръмп се закани да удари Mercedes, BMW и VW

Президентът на САЩ засили заплахите за мита срещу ЕС

10:40 | 17 октомври 2019
Доналд Тръмп и Серджо Матарела
Доналд Тръмп и Серджо Матарела

Когато американският президент Доналд Тръмп кани международни лидери в Белия дом, гостите му често играят само второстепенна роля. Всичко, което е необходимо, е фраза от посетителя или допълнителен въпрос от страна на журналист, след което Тръмп започва дългия си монолог. Осем минути, девет минути, десет минути - времето вече няма значение. В такива моменти Тръмп не се държи като президент в корсета на протокола, а по-скоро като политик в предизборна кампания - на митинг, пише Investor.bg.

В сряда италианският президент Серджо Матарела беше гостът, който мълчаливо стоеше до Тръмп, докато той се отприщи да говори за отговорността на Европа, за кюрдите в Северна Сирия и за демократите в САЩ.

Тръмп говореше особено често по една тема: търговския спор с ЕС. Въпреки че в момента фокусът на обществеността е върху търговските преговори с Китай, американският президент даде да се разбере, че обвиненията му срещу Европа по никакъв начин не заемат второстепенно място.

„Просто не можем да загубим тази война с митата", каза Тръмп в Белия дом. „Твърде голям е дисбалансът, за да загубим. Те правят много по-доходоносен бизнес от нас. Това е жалко", скара се той. „Не вкарваме селскостопанските си продукти в ЕС, а и колите ни са твърде тежки. Постоянно изпращат при нас Mercedes, BMW, Volkswagen, Renault. Дълги години беше много трудна ситуация за нас - но сега става трудно за другата страна“.

На 13 ноември изтича срок, до който Тръмп възнамерява да обяви решението си за мита върху европейските автомобили. „Мога да разреша много лесно тази ситуация", заплаши той  и добави: „Надявам се да не трябва да го правя. Надявам се на успешни дискусии".

Но може ли да има споразумение навреме? Усилията за трансатлантическото митническо споразумение зациклиха, преговорите дори не стартираха официално. Единственият конструктивен сигнал, който за последно изпратиха и двете страни, беше споразумение за говеждо месо, което не разрешава основните линии на конфликта, припомня Handelsblatt.

Този петък САЩ искат да въведат наказателни мита за няколко държави от ЕС в рамките на спора за авиационни субсидии, включително за Германия, Италия и Франция. Арбитражно решение на Световната търговска организация даде зелена светлина на САЩ. В същото време наказателните мита за стоманата и алуминия остават в сила за неопределено време.

Освен това правителството на САЩ разглежда налагането на допълнителни наказателни мита като знак на възмездие за европейския дигитален данък, който би засегнал американските технологични гиганти като Google, Facebook или Amazon. Освен Франция и Италия възнамерява да въведе такъв данък според проектобюджета за 2020 г.

Още по темата вижте в Investor.bg.