Американски законодатели настояват за санкции срещу Турция

Натискът върху президента Доналд Тръмп се увеличава

14:34 | 12 октомври 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Alex Wroblewski/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Alex Wroblewski/Bloomberg

Комисията по външните работи към Камарата на представителите на Конгреса на САЩ представи двупартиен законопроект за санкции срещу Турция заради намесата на страната на сирийска територия, контролирана от кюрдите, след решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли войските на САЩ от региона, съобщава Bloomberg.

“Аз категорично осъждам както решението на турския президент Реджеп Ердоган да атакува американските партньори в Сирия, така и решението на американския президент Доналд Тръмп да отстъпи и да остави това да се случи”, заяви председателят на Комисията по външните работи Елиът Енгел. “Комитетът трябва да продължи да работи по задълбочен, двупартиен начин за справяне с разрушителните последици от решението на президента Ердоган”, добави той.

Представените от Енгел и председателя на Комисията по вътрешна сигурност в Конгреса на САЩ Майкъл Маккол мерки предвиждат санкции и забрана за висши турски служители, замесени в операцията в Сирия, за влизане в САЩ. Те също така настояват за забрана за прехвърляне на американски услуги, технологии и материали към Турция, които могат да бъдат използвани от страната за намесата в Сирия.

„Военната операция на Турция вече доведе до цивилни жертви и застрашава глобалната сигурност чрез създаване на условия, които ще позволят възобновяване на действията на ИДИЛ“, заяви МакКол.

Привеждането на законодателството в сила ще доведе до незабавни санкции срещу турските финансови институции, осъществяващи трансакции за военната и отбранителна индустрия, както и за поръчката на руските системи C-400. Също ще бъде изискано от турската администрация да изготви план за справяне с бойците на ИДИЛ на териториите на Сирия и за подпомагане на кюрдските общества там.

Законопроектът за Камарата се присъединява към предложението на сенаторите Линдзи Греъм и Крис Ван Холен, което по-рано изиска налагането на санкции срещу Турция, освен ако администрацията на Тръмп не удостоверява на всеки 90 дни, че Турция не „работи едностранно“ в Сирия.

Законопроектите за санкциите вероятно ще бъдат официално разгледани следващата седмица, когато Конгресът се завърне на работа. Зависи от  председателя на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси и лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл да решат дали да ги поставят на масата за гласуване.

Една и съща версия би трябва да бъде приета от двете камари, за да се превърне в закон от Тръмп. Ако Тръмп наложи вето върху мярката, ще са необходими две трети от двете камари, за да се отмени неговото вето.