Иран не иска да е новата Северна Корея за Тръмп

Няма перспективи за намаляване на напрежението между Техеран и Вашингтон

16:44 | 27 август 2019
Обновен: 16:46 | 27 август 2019
Президентът на Иран Хасан Рохани. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Президентът на Иран Хасан Рохани. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Ако намеренията на президента на САЩ Доналд Тръмп да преговаря с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун бележат прогрес, идеята му за среща с иранския президент изглежда неосъществима, пише Bloomberg.

Президентът на Иран Хасан Рохани заяви във вторник, че САЩ трябва да свалят санкциите срещу Техеран, ако искат да има преговори. Вътрешнополитическата ситуация за Рохани е доста по-различна от тази за Ким Чен-ун. Иранският президент трябва да се справя с общественото напрежение, тъй като предстоят парламентарни избори през февруари. Икономиката на Иран страда заради наложените санкции от Вашингтон. Те бяха въведени, след като Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от ядрената сделка. Политиците в арабската страна са разделени относно бъдещите отношения със САЩ.

Все пак има рискове и за Тръмп при започването на преговори с Иран. Американският президент може да ядоса антииранските си съюзници в Близкия изток като Израел и Саудитска Арабия. Освен това голяма част от привържениците на Републиканската партия в САЩ разглеждат Техеран като твърд враг на Вашингтон.

Напрежението между двете страни се засили през последните месеци, след като Иран свали американски дрон над Персийския залив. САЩ обвинява Иран, че стоят зад редица нападения срещу петролни танкери. Също така Техеран се отказа от някои от ангажиментите си от ядреното споразумение от 2015 г. и предупреждава, че това ще продължи, ако ЕС не предприеме мерки за подпомагане на иранската икономика.