САЩ планират директни преговори с подкрепяните от Иран хути в Йемен

Вашингтон се опитва да включи и Саудитска Арабия в секретни срещи в Оман

15:57 | 27 август 2019
Йеменски военни, лоялни към правителството. Снимка:Glen Carey/Bloomberg
Йеменски военни, лоялни към правителството. Снимка:Glen Carey/Bloomberg

Администрацията на Белия дом подготвя да започне директни разговори с бунтовниците хути в Йемен като опит да се прекрати четиригодишната война там, отнела хиляди животи. Конфликтът там се превърна в прокси-война между Саудитска Арабия и Иран, пише Wall Street Journal.

Вашинтон се надява, че спиране на огъня в Йемен може да намали напрежението между Рияд и Техеран и да постави началото на преговори за дълготраен мир в разкъсваната от война страна, посочват източници от администрацията на Тръмп. САЩ се надват да установят собствен канал за връзка с хутите, докато рисковете от избухване на мащабна регионална война се увеличават.

Първото подобно усилие датира от 2015 г., когато пратеници на президента Обама са се срещали с хутите като част от опит да освободят американски заложници и да договорят спиране на огъня в първите месеци след началото на конфликта, но натиска им не е дал резултат. Миналия декември американски официални лица отново са се срещнали с лидери на хутите в Швеция по време на организирани от ООН преговори за мир.

Конфликтът в Йемен ескалира от гражданска между съперничещи си племена и политически фракции в регионална прокси-война на изтощение, в която Саудитска арабия, подкрепяна от САЩ, мери сили за регионално влияние със своя съсед Иран. Това е и причината, според която Администрацията на Тръм държи сметка на Техеран за всяка ракетна или с дронове атака на хутите срещу саудитски цели.
Тази война предизвика и широки разногласия в Конгреса на Сащ, където демократите често обвиняват републиканците за подкрепа към режима в Саудитска арабия, който губи много от репутацията си с всеки изминал месец на военни действия. Американската военна помощ за Рияд намаля, след като бомбардировки убиха хиляди цивилни в Йемен, а прекъсването на доставките на храни, вода и медикаменти постави стотици хиляди пред гладна смърт. През април Тръмп наложи вето на решение на Конгреса, което имаше за цел изцяло да прекрати участието на САЩ в подкрепата за водената от Саудитска арабия коалиция.

Според различни данни над 90 хиляди йеменци са загубили живота си, откакто хутите се опълчиха на официалното правителство и започнаха война срещу него. Оттогава хуманитарните условия в Йемен се влошават непрекъснато, като гладът и холерата застрашават милиони хора, според данни на ООН. Ситуацията в последните седмици се влоши значително и предизвика нови дипломатически совалки за спиране на конфликта. ОАЕ, най-важния съюзник на Саудитска арабия в конфликта, започна да оттегля войските си през юни. По-рано този месец, йеменски сили подкрепяни от Емиратите започнаха изненандваща атака срещу правителствени сили около Аден, което предизвика пукнатини в отношенията между Рияд и Абу Даби.

Последните развития явно са накарали Вашингтон да приеме, че моментът за нови мирни преговори е дошъл и това е причината за подновените дипломатически усилия, които включват и засилен натиск върху Саудитска арабия да изостави досегашните си тактики на безогледна война. Принц Халид бин Салман, брат на престолонаследника Мохамед бин Салман и заместник-министър на отбраната, е имал разговори с американски официални лица по-рано тази година, където са били обсъждани тези въпроси.