Силите на ЕС имат нужда от двойно повече кораби, за да отблъснат хутите

От февруари насам 4 кораба на ЕС патрулират във водите край бреговете на Йемен

12:22 | 21 юни 2024
Обновен: 13:35 | 21 юни 2024
Автор: Саймън Маркс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Военноморските сили, разположени от Европейския съюз за защита на плавателни съдове в Червено море, трябва да се увеличат повече от два пъти заради ескалиращите атаки на подкрепяните от Иран бунтовници хути, заяви ръководителят на операцията.

Четири кораба на ЕС патрулират във водите край бреговете на Йемен от февруари насам. За това време те са оказали "непосредствена помощ" на 164 кораба, свалили са повече от дузина безпилотни летателни апарати и са унищожили четири противокорабни балистични ракети, заяви контраадмирал Василеос Грипарис в интервю в сряда.

Базираните в Йемен хути започнаха да атакуват кораби миналата година, за да окажат натиск върху Израел и неговите съюзници във връзка с войната в ивицата Газа. Кампанията им наруши световното корабоплаване, като принуди много плавателни съдове да обикалят Южна Африка, което удължава с хиляди километри пътуването им въпреки операцията на ЕС и бомбардировките на САЩ и Великобритания, които започнаха през януари.

Предупреждението на базираното в Йемен движение на хутите от миналия месец, че започне да напада кораби, собственост на компании, които имат дори 1 кораб в Израел, увеличи риска за търговските превозвачи - каза Грипарис. Тази седмица той беше в Брюксел, за да лобира за допълнителни ресурси. Миналия месец в град Сана беше организиран митинг срещу Израел и в знак на солидарност с палестинците.

"Ние не разполагаме с толкова много средства, а цялата територия, която трябва да покрием, е огромна", каза той. "Настоявам пред всички държави членки да осигурят повече средства".

Базираните в Йемен хутити започнаха да атакуват плавателни съдове миналата година, за да окажат натиск върху Израел и неговите съюзници във връзка с войната в ивицата Газа. Кампанията им разтърси световното корабоплаване, принуждавайки много плавателни съдове да плават на хиляди мили около Южна Африка - въпреки операцията на ЕС и бомбардировките на САЩ и Великобритания, които започнаха през януари. Военноморските сили на САЩ разполагат с ударна група в региона, включваща самолетоносача USS Dwight D. Eisenhower и три бойни кораба, според уебсайта military.com.

Миналата седмица бойците удариха с морски дрон кораб на име "Тутор", който превозва въглища, при което загина филипински член на екипажа. Съдът потъна в четвъртък.

Бомбардировъчните кампании на САЩ и Обединеното кралство не успяха да спрат нападенията и вместо това доведоха до това, че кораби, свързани с двете държави, биват нападани по-често. Хутите предупредиха, че ще разширят операцията, като тя би могла да обхване кораби в Средиземно море, въпреки че не са показали, че имат способности да поразяват плавателни съдове на такова разстояние.

Мисията на ЕС има отбранителен мандат и всяко увеличаване на размера на флота ѝ, патрулиращ в Червено море, ще бъде по-скоро, за да се даде възможност на силите да увеличат географския си обхват, а не да заемат по-нападателна позиция, заяви Грипарис.

Удар по хутите
"Не вярваме, че ударът по хутите може да реши проблема", каза той. "Някои други държави опитаха подобни действия преди няколко години, а някои други държави все още го правят и виждаме, че това не допринася за решаването на проблема."

Операцията на ЕС е съсредоточена около пролива Баб-ел-Мандеб | Военноморските сили на ЕС разполагат с три фрегати и спомагателен кораб в Червено море

Броят плавателни съдове, с които разполага, ограничава операция "Аспид" до малка част от южната част на Червено море, близо до пролива Баб-ел-Мандеб между Йемен и Джибути – тесен район, в който корабите са особено уязвими за нападения.

"Ежедневно около 40 или 50 кораба минават през пролива и в двете посоки, така че са необходими значителен брой кораби, за да може да се осигури необходимата непосредствена защита", каза той. "Има случаи, в които не сме в състояние да я осигурим, но се опитваме да се справим с обема."

Настоящият мандат на операция "Аспидес" приключва през февруари 2025 г., въпреки че Грипарис заяви, че очаква той да бъде удължен. Говорителите на външните служби на ЕС не отговориха на изпратената по електронната поща молба за коментар.