Хутите разделят световната търговия с втечнен природен газ на региони

Корабите са трябва да преминават около Африка, за да транспортират гориво между Атлантическия и Тихоокеанския басейн. Купувачите с трябва да платят по-високи транспортни разходи

18:00 | 16 май 2024
Обновен: 13:51 | 19 май 2024
Автор: Анна Ширяевская
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Минаха четири месеца откакто последният танкер с втечнен природен газ премина през тесния проток в южния край на Червено море, разделящ Арабския полуостров и Африка, което е свидетелство за това как насилствените нападения там са нарушили световната търговия с енергия.

Докато преди ескалацията на войната между Израел и Хамас през пролива Баб ал-Мандаб преминаваха десетки такива кораби месечно, от средата на януари нападенията на хутите – йеменските бунтовници сведоха броя им до нула.

Корабите са принудени да променят маршрута си около Африка, за да транспортират гориво между Атлантическия и Тихоокеанския басейн, което оставя купувачите с ограничен набор от доставчици, освен ако не са готови да платят за по-високи транспортни разходи. Резултатът е, че световният пазар на втечнен природен газ става все по-фрагментиран.

"В момента, повече от всякога, се наблюдава сегментиране на товарите в двата басейна и ще бъде по-трудно от икономическа гледна точка да се премести товар от единия басейн в другия", заяви Патрик Дюгас, ръководител на отдела за търговия с втечнен природен газ в TotalEnergies SE, на конференция миналия месец.

Търговците трябваше да намерят място за доставките по-близо до точката, където се произвеждат, за да спестят разходи за транспорт. Тези усилия вероятно ще се засилят, когато търсенето на гориво се увеличи преди следващата зима, когато разходите за превоз обикновено също се увеличават.

Решенията включват размяна на товари, например чрез насочване на американски втечнен природен газ към Европа и намиране на еквивалентни доставки в Азия, за да се изпълнят договорните задължения към купувачите там. През първото тримесечие на 2024 г. обемите на катарския втечнен природен газ, които са транспортирани в Азия, са достигнали най-високото си ниво поне от 2017 г. насам, докато Русия е продала още повече от своето супер охладено гориво в Европа, според данни за проследяване на кораби на Bloomberg.

Повече катарски втечнен природен газ в Азия, повече руски втечнен природен газ в Европа | Източник: Данни за проследяване на кораби на Bloomberg | Бележка: Данни на експорт за Катар и импорт за Западна Европа

Преди това Червено море и Суецкият канал представляваха около една десета от световната морска търговия и осигуряваха на Катар най-краткия път до Европа, която прие втечнения природен газ, след като загуби газопроводните потоци от Русия.

По-големите разстояния, които корабите трябва да изминат сега, водят до ограничаване на наличностите им и увеличават с около 4 % глобалното търсене на транспортни услуги за петролни продукти и газ, според Clarkson Research Services, подразделение на най-големия корабен брокер в света.

На хиляди километри от Панамския канал преминаването през него също е намаляло, след като безпрецедентната суша е довела до намаляване на трафика. По този начин на практика се затваря друг по-кратък маршрут за американския втечнен природен газ към Азия. Дугас от TotalEnergies заяви, че претоварването вероятно ще има структурен характер, тъй като очакваното увеличение на доставките на втечнен природен газ от САЩ до края на десетилетието вероятно няма да допринесе за облекчаване на натоварването на канала.

Танкерите с втечнен газ поемат по по-дълъг маршрут, за да заобиколят Суецкия канал
Месечни преминавания през Суцкия канал и нос Добра Надежда | Източник: Bloomberg

Досега дневните разходи за чартиране на танкер бяха устойчиви и дори намаляха, след като смущенията в Червено море ескалираха през януари. Това отразява благоприятната ситуация с доставките на пазари като европейския, който преживя мека зима и намали промишленото потребление на гориво.

"Това обаче е така нареченият "период на рамото" при втечнения природен газ, с ниско търсене на газ и кораби", каза Пер-Кристиан Вилох Фет, директор и глобален ръководител на LNG в корабния брокер Fearnleys AS. "Нека да видим как ще се развият нещата, когато наближи периодът на нарастване през есента."