Предстои ли сплит на акциите и на Meta след поскъпването им с 450%?

Разделянето на акции не променя основните фундаментални показатели на компанията, но намалява цената на книжата

19:30 | 11 юни 2024
Автор: Кармен Райнике
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Все повече компании обявяват сплит на акциите си тази през тази година, което накара Уолстрийт да се замисли кой може да е следващият - някои анализатори смятат, че ще бъде Meta Platforms Inc. Meta е единствената акция от така наречената Великолепна седморка, която никога не е разделяла акции. И въпреки че акциите са далеч от историческите върхове, достигнати през април, те са увеличили цената си с повече от 450% от дъното през 2022 г.

При сегашна цена от над 500 долара за акция, „Meta е готова за разделяне“, каза Кен Махони, президент на Mahoney Asset Management, позовавайки се на това, което се счита за ключово ниво за инвеститорите. Акциите се възползваха от апетита за експозиция на изкуствен интелект, обратното изкупуване и въвеждането на дивидент през изминалата година.

Акциите на Meta са близо до рекорден връх | Акциите на социалната медия са поскъпнали с повече от 450% от дъното през 2022 г.

Разделянето на акции не променя основните фундаментални показатели на компанията, но намалява цената на книжата. Това може да направи акцията по-привлекателна за по-малките инвеститори на дребно и служителите, които иначе могат да бъдат отблъснати от високите цени. То може също така да направи водещите технологични акции по-вероятни кандидати за потенциално включване в ценово претегления индекс Dow Jones Industrial Average - понастоящем нито една акция в индекса не се търгува на цена над $500 за акция.

Практиката отново е във фокуса на вниманието, след като акциите на Nvidia Corp. започнаха да се търгуват на новата си цена в понеделник, след като тя обяви сплит 10 към 1 през май – като оттогава акциите са поскъпнали с 28%. Компанията за изкуствен интелект е шестият член на S&P 500, който обявява разделяне на акциите си тази година, а през 2023 г. те ще бъдат четири.

Анализаторите от Bank of America смятат, че това е знак за още предстоящи събития в технологичния сектор. Разделянето на Nvidia е четвъртата компания от Великолепната седморка, която прави подобен ход от 2022 г. насам - другите са Alphabet Inc, Amazon.com Inc и Tesla Inc - а Apple Inc. направи собственото си разделяне на акции няколко години по-рано, през 2020 г.

Bank of America наскоро идентифицира потенциални кандидати за разделяне на акции, включително технологични компании като Broadcom Inc, Lam Research Corp, Super Micro Computer Inc, KLA Corp и Netflix Inc. Анализаторите също така отбелязаха, че Microsoft Inc., макар и да не е близо до 500 долара за акция, може да е готова за разделяне на акции, тъй като не е извършвала такова от повече от две десетилетия.

Със сигурност разделянето на акции не гарантира по-добри резултати; според Bank of America около 30% от акциите, които са се разделили, са имали отрицателна възвръщаемост 12 месеца по-късно. Освен това анализ на Trivariate Research установи, че компаниите с мега голяма капитализация, които са разделили акциите си, са постигали разнопосочни резултати през следващата година, подчертавайки спадовете при Tesla след последното разделяне и на Nike Inc. след сплита през 2015 г.