Медта доближава 14-месечен връх

Codelco, най-големият производител в света, се бори да се възстанови от най-ниските нива на производство от четвърт век насам

08:00 | 6 април 2024
Автор: Ани Лий
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Медта се търгуваше близо до най-високото ниво от януари миналата година, тъй като инвеститорите прецениха нарастващите опасения относно глобалното предлагане на руда и потенциалното намаляване на производството от страна на китайските металургични предприятия.

Codelco, най-големият производител в света, се бори да се възстанови от най-ниските нива на производство от четвърт век насам. Ivanhoe Mines Ltd. съобщи за спад в добива в своя комплекс Kamoa-Kakula в Демократична република Конго, а сушата в Замбия увеличава несигурността в доставките.

Анализаторите на Goldman Sachs Group Inc. очакват, че „големият дефицит“ от второто тримесечие ще доведе до изоставане на пазара на мед през втората половина на годината, според бележка от четвъртък, като потвърждават бичия призив на банката, според който цените на медта ще скочат с 65% до 2025 г.

Световният производствен сектор показва плахи признаци на възстановяване, което подхранва очакванията за затягане на пазарните условия за медта. Въпреки това Китай се бори с продължаващата от години криза в сектора на недвижимите имоти и с пониженото потребителско доверие.

Китайските металургични заводи, които произвеждат над половината от рафинираната мед в света, обмислят намаляване на производството, след като таксите за преработка на руда паднаха почти до нулата.

Към 11 ч. в Сингапур медта спадна с 1,1% до 9 252 долара за тон в петък на Лондонската метална борса, тъй като всички цветни метали отстъпиха. Цените все още са се повишили с повече от 4% тази седмица. Пазарът очаква данните за заплатите в неселскостопанския сектор на САЩ, които могат да покажат признаци на силна активност, което може да накара Федералния резерв да запази лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

Фючърсите върху желязната руда се понижиха за трети ден, като спаднаха с 0,7% до 97,05 долара за тон в Сингапур. Китайските пазари са затворени заради празници.