Макрон призовава бразилските компании да „вярват повече“ във Франция

Сао Пауло беше втората спирка на Макрон по време на тридневното му посещение в Бразилия, част от стремежа му да разшири политическите и бизнес партньорства извън традиционните съюзници на Франция

11:03 | 30 март 2024
Автор: Сами Аджирни
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът Еманюел Макрон приканва бразилски компании да увеличат инвестициите си във Франция, тъй като се стреми да диверсифицира международните партньорства.

Бразилските компании трябва да вярват повече във Франция“, каза той пред бизнес лидери, събрали се в сряда в Сао Пауло, финансовата столица на Бразилия. „Можем да направим много повече.“

Макрон се позова на разликата в двустранните инвестиции между двете държави: Докато повече от 1000 френски компании са инвестирали около 44 млрд. долара в Бразилия, бразилските компании са вложили само 2 млрд. долара във Франция, според данни, събрани от Елисейския дворец.

Според него бразилските банки ще бъдат особено добре дошли във Франция. „Ние сме големите печеливши след Брекзит“, заяви френският лидер след среща с главните изпълнителни директори на две големи бразилски финансови институции - Itau Unibanco SA и Banco BTG Pactual SA.

Сао Пауло беше втората спирка на Макрон по време на тридневното му посещение в Бразилия, част от стремежа му да разшири политическите и бизнес партньорства извън традиционните съюзници на Франция. Той започна обиколката си в Белем, в амазонската гора, където се срещна с колегата си Луис Инасио Лула да Силва.

И двамата президенти се опитват да съживят отношенията между Франция и Бразилия, които се влошиха по времето на предшественика на Лула - Жаир Болсонаро. И все пак, при цялата им лична химия, те имат някои големи препятствия за преодоляване, включително противоположни възгледи за войните в Украйна и Газа и несъгласия по настоящото предложение за търговско споразумение между Европейския съюз и блока на южноамериканските държави Меркосур.