Макрон не иска да остави в наследство Льо Пен

Аниа Нусбом, Bloomberg Париж

17:00 | 12 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Обяснете ни графика. Защо да следим Макрон в момента?

За Макрон моментът е решаващ не само заради европейските избори и Марин Льо Пен се очаква да го изпревари с 10 пункта, но и заради трудностите в Украйна, заради американските избори, които наближават и особено заради цялата несигурност на френската икономика.

Правителството на Макрон търси 10 млрд от икономии след като прогнозата им за ръст се оказа твърде оптимистична и заетостта започна да спада.

Като цяло Макрон не може да се кандидатира за трети пореден мандат през 2027г и сега търси приемник. Той се готви за битка и не иска в наследство да остави Льо Пен за президент.

Кажете ни за другата страна на нещата. Каква е стратегията на Льо Пен ако стане президент след 3г?

Тя свърши доста работа. Писахме за Нормандия. Този регион може да е незабележим за Франция, но показва как работи Льо Пен там. Тя се опитва да се направи на уважавана партия или поне да се отърве от миналото и репутацията си, на партия на ксенофоби и антисемити.

Тя вади ново лице, нови законодатели, тя носи костюми и ходи да се среща с избирателите си като се опитва да им реши проблемите. Например липса на лекари, на публични услуги и затваряне на заводи.

Това определено е проблем, с който се заеха депутатите на Льо Пен.