Shell продава 1000 бензиностанции и ще увеличи 4 пъти зарядните си станции до 2030 г.

"Модернизираме нашата мрежа за търговия на дребно с разширени възможности за зареждане на електрически превозни средства и удобни предложения в отговор на променящите се нужди на клиентите"

18:45 | 18 март 2024
Автор: Лора Хърст
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Shell Plc планира да се освободи от 500 обекта за търговия на дребно годишно през следващите две години в отговор на нарастващото търсене на зарядни устройства за електрически превозни средства.

"Модернизираме нашата мрежа за търговия на дребно с разширени възможности за зареждане на електрически превозни средства и удобни предложения в отговор на променящите се нужди на клиентите", заяви Shell в последната си стратегия за енергиен преход. "Като цяло планираме да продаваме около 500 обекта, собственост на Shell (включително съвместни предприятия), годишно през 2024 и 2025 г."

Базираната в Лондон компания заяви, че ще се съсредоточи върху обществените зарядни устройства - ще ги увеличи до 200 000 до края на десетилетието в сравнение с 54 000 в момента - тъй като клиентите се нуждаят от тях повече, отколкото от зареждане вкъщи. Компанията ще ги въведе в Китай - където разполага с повече от половината от настоящите си станции за зареждане - и в Европа, където търсенето бързо нараства.

С разрастването на бизнеса със зареждане на електромобили Shell очаква вътрешна норма на възвръщаемост от 12% или повече. Компанията не дава подробности за това кои обекти за продажба на дребно ще продаде. Хюиберт Вигевено, който ръководи бизнеса на Shell в областта на низходящата търговия, възобновяемите енергийни източници и енергийните решения, заяви през юни миналата година, че отнемането на 500 обекта годишно се равнява на около 4% от обектите, управлявани от Shell.

Миналата седмица Shell актуализира стратегията си за енергиен преход, като намали целите си за намаляване на въглеродните емисии през следващото десетилетие, но се придържа към ангажимента си за нулеви нетни емисии до 2050 г. Компанията също така въведе нова цел за намаляване на емисиите на клиентите от използването на нейните петролни продукти с 15-20% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г.

Повечето от петролните продукти, които фирмата продава, се използват в транспортния сектор. По оценки на компанията до 20% от тях се използват за неенергийни продукти като смазочни материали и химикали, които не предизвикват емисии от клиентите, тъй като не се изгарят.