Shell увеличава дивидента си с 15% и се връща към нефта и газа

Въпреки фокуса върху петрола и природния газ, Shell запазва целите си за климата, включително целта да постигне нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

19:42 | 14 юни 2023
Обновен: 22:48 | 14 юни 2023
Автор: Уилям Матис
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Shell Plc ще увеличи дивидента си с 15% и ще стимулира производството на природен газ, тъй като новият главен изпълнителен директор Ваел Саван се преориентира към изкопаемите горива, които доведоха до рекордни печалби през миналата година.

Това е част от промяната на европейския петролен концерн в посока разширяване на най-печелившите части от бизнеса му, дори ако те са въглеродно интензивни, като същевременно се съкращават предприятия, които не носят достатъчно висока възвръщаемост. Компанията потвърди обещанието си да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г., но не представи ясен план за постигането на тази цел.

"Ще инвестираме в работещите модели - тези с най-висока възвръщаемост, които отговарят на нашите силни страни", каза Саван в изявление. Главният изпълнителен директор и неговият управленски екип ще изложат повече подробности за плана пред акционерите на презентация в Ню Йорк по-късно в сряда.

Shell постепенно възстановява дивидента си, след като бившият главен изпълнителен директор Бен ван Бюрден го намали в разгара на пандемията. Макар че последното увеличение продължава да бъде с около 30% под нивото отпреди Covid, този ход може да помогне на инвеститорите да се убедят, че компанията може да бъде надежден източник на парични средства, подобно на по-скъпо оценените си американски колеги.

Shell се стреми да преодолее разликата в оценките на американските си конкуренти

Сега Shell ще се стреми да развие интегрирания си бизнес с газ и да стабилизира добива на петрол до 2030 г., след като намали производството с около 20% от пика през 2019 г. Това следва стъпките на BP Plc, която оттегли плановете си за намаляване на производството на петрол по-рано тази година. Инвеститорите възнаградиха този ход с 15% скок в цената на акциите на BP.

Акциите на Shell поскъпнаха с 0,5% до 2307,5 пенса към 10:20 ч. в Лондон. 

"Една от областите на първоначално разочарование може да бъде дивидентът", заяви анализаторът на RBC Бирадж Боркхатария в бележка. "От разговорите ни по време на събитието смятаме, че пазарният консенсус е за увеличение с около 20%."

Освен увеличението на дивидента, което ще влезе в сила през това тримесечие, Shell се ангажира да изкупи обратно акции за поне $5 млрд. през второто полугодие. Компанията ще намали капиталовите разходи до $22-25 млрд. годишно за 2024 и 2025 г., което е по-малко от очакваните $23-27 млрд. през тази година.  

Промяната в стратегията на европейските големи компании е още един знак, че американската визия за петролните гиганти побеждава. Докато Shell и BP се насочиха към нисковъглеродни технологии през последните години, Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. се придържаха безропотно към своите изкопаеми горива. Това спомогна за разликата в оценките, тъй като инвеститорите в петролни компании се насочиха към американските компании с ясно изразена позиция, докато европейците все още бяха твърде ангажирани с петрола, за да привлекат привържениците на нисковъглеродните технологии. 

Ключът към постигането на по-висока възвръщаемост ще бъде бизнесът с нефт и газ, който осигурява по-голямата част от печалбата на Shell. Компанията вече няма да се стреми да намалява добива на петрол с 1% до 2% годишно, след като постигна първоначалния си план за намаляване на добива - обявен през 2021 г. на фона на фокуса върху намаляването на въглеродните емисии - по-бързо от очакваното.

Нетна нула
Въпреки фокуса върху петрола и природния газ, Shell запазва целите си за климата, включително целта да постигне нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г. Това включва емисиите от всички горива, които компанията продава, известни като "обхват 3", и съставляват по-голямата част от въглеродния отпечатък на компанията. . 

Но тъй като Shell увеличава добива на природен газ и запазва производството на петрол, това показва, че компанията няма изгледи да сложи край на търсенето на горивата, които причиняват изменението на климата. Затова целта на компанията за 2050 г. е по-скоро отражение на това, че в крайна сметка търсенето може да изчезне, отколкото предписание за стимулиране на промяната, която да го направи. 

Световната енергийна индустрия е изправена пред множество източници на несигурност и промени - предизвикани от последиците от глобалната пандемия, променящата се геополитика и войната, започната от една от най-големите енергийни сили в света, високите цени на енергията, ограниченията по веригата за доставки и инфраструктурата и икономическата нестабилност. Това каза Ваел Саван, главен изпълнителен директор на Shell Plc по време на конференцията CERAWeek by S&P Global 2023 в Хюстън, Тексас, САЩ през март 2023 г.

"Тъй като обществото се стреми към нулеви нетни емисии, очакваме оперативните планове на Shell да отразяват това движение", заяви компанията в бележка под линия към съобщението от сряда. "Ако обществото не е с нетни нулеви емисии през 2050 г., към днешна дата ще има значителен риск Shell да не постигне тази цел."

Въпреки че много от подробностите за плана на Shell ще бъдат представени по-късно в сряда, първоначалният план поставя петрола и природния газ на преден план, а на усилията за постигане на ниски нива на въглеродни емисии отрежда по-малка поддържаща роля. Това е голяма разлика в сравнение с актуализацията на стратегията на компанията преди около две години, когато Shell заяви, че производството на петрол ще намалее, и посочи електроенергията и нисковъглеродния водород като основни източници на растеж.

Сега Shell заявява, че ще инвестира "избирателно" в електроенергия, като се фокусира върху пазари, където може да добави стойност със своите търговци. Инвестициите във водород и технологии за улавяне на въглерод ще бъдат направени "по дисциплиниран начин, за да се създадат възможности за бъдещето".

Като цяло компанията заяви, че планира да инвестира между $10 млрд. и $15 млрд. от 2023 до 2025 г. за нисковъглеродни енергийни източници като биогорива, водород, зареждане на електрически превозни средства и улавяне и съхранение на въглероден диоксид. Тези разходи ще трябва да се придържат към мисията на Shell за постигане на по-висока възвръщаемост за акционерите, заявиха от компанията. 

"Трябва да продължим да създаваме печеливши бизнес модели, които могат да бъдат увеличавани с бързи темпове, за да окажем истинско въздействие върху декарбонизацията на глобалната енергийна система", каза Саван.