Въглеродните емисии на ЕС спадат, дори когато икономиката расте

Графика на деня, 16.05.2023 г.

11:21 | 16 май 2023
Автор: Джон Айнгър
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Емисиите на парникови газове в Европейския съюз се сринаха в края на миналата година, въпреки че икономиката на региона се разрасна, положителен сигнал за усилията на блока да постигне собствените си цели в областта на климата.

Емисиите в ЕС са намалели с 4% през четвъртото тримесечие в сравнение с година по-рано, според данни на "Евростат", публикувани в понеделник. Брутният вътрешен продукт се покачи с 1,5% през същия период от време.

Това е положителен показател, докато ЕС работи към целта си за намаляване на емисиите с 55% до края на десетилетието и допълнително добавя доказателства, че енергийната криза, причинена от нахлуването на Русия в Украйна, не е довела до краткосрочно увеличение. Емисиите са намалели с 6% в сравнение с нивата преди пандемията.

Данните показват, че 23 от 27-те държави-членки на ЕС са отбелязали спад на емисиите, като Ирландия - където бързият икономически растеж беше отразен от 12% скок на парниковите газове - е забележително изключение. Словения отбеляза най-големите съкращения и повечето държави-членки постигнаха спад, като същевременно разраснаха икономиките си.

В целия блок емисиите са намалели в шест от девет сектора, включително спад от 10% при електроенергията. Трите изключения са транспорт и съхранение, услугите и минното дело.

Предишни доклади показаха, че ЕС успя да намали значително търсенето на енергия през зимата.