Shell намали прогнозата си за втечнения природен газ и очаква пик след 2040 г.

Shell държи най-голямото портфолио за втечняване на газ и маркетинг сред световните големи енергийни компании, обслужвайки почти 20% от световното търсене

16:21 | 14 февруари 2024
Обновен: 16:21 | 14 февруари 2024
Автор: Анна Ширяевская
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Shell Plc заяви, че търсенето на втечнен природен газ до 2040 г. ще бъде малко по-ниско от предишните прогнози, тъй като светът се подготвя за живот отвъд изкопаемите горива.

Енергийната компания, която обикновено поддържа оптимистична позиция по отношение на потреблението, каза в своя глобален LNG Outlook, че търсенето се очаква да достигне 625-685 милиона тона годишно през 2040 г., в сравнение с предишна оценка, според която най-високото потребление надхвърля 700 милиона тона.

Прогнозите за търсенето на газ варират значително поради променящия се темп на прехода от изкопаеми горива. Европа подписа дългосрочни договори с доставчици на втечнен природен газ като изход от енергийната си криза, докато САЩ и Катар се подготвят да увеличат допълнително доставките. Въпреки това САЩ също наскоро наложиха временно спиране на новите лицензи за износ, докато проучват ефектите върху климата, повдигайки въпроси относно жизнеспособността на LNG в бъдеще.

Shell държи най-голямото портфолио за втечняване на газ и маркетинг сред световните големи енергийни компании, обслужвайки почти 20% от световното търсене, според Bloomberg Intelligence. Новата прогноза идва, след като през октомври Международната агенция по енергетика понижи прогнозата си за глобалното търсене на газ за четвърта поредна година, като пиковото търсене ще бъде достигнато до 2030 г.

В своята интерпретация на данните на Wood Mackenzie Ltd., Shell каза, че глобалното търсене на природен газ е достигнало пика си през миналото десетилетие на места като Япония, Европа и Австралия. Очаква се Северна Америка да ги последва през 30-те, а останалият свят през 40-те години на този век.

Въпреки това се очаква глобалното търсене на LNG да нарасне с повече от 50% до 2040 г., дори когато потреблението на газ започне да достига своя връх, каза Shell. Глобалната търговия с горивото достигна 404 милиона тона през 2023 г. спрямо 397 милиона тона година по-рано.

Търсене в Европа и Азия

Европа по-специално разчита в голяма степен на вноса на втечнен природен газ, след като Русия прекъсна повечето доставки по тръбопроводи в резултат на войната в Украйна, а регионът добави множество договори за доставка, за да гарантира потоците на гориво след 2050 г.

Shell беше сред компаниите, които се ангажираха с 27-годишна сделка за доставка с QatarEnergy миналата година. Въпреки намаляващото търсене на газ в Европа, договорените обеми LNG в региона няма да бъдат достатъчни, изчислява Shell. Пазарът ще изисква около 70 милиона тона годишно спот доставки до 2025 г. и 50 милиона тона до 2030 г.

Европа също се конкурира с Азия за обеми. Китай се отказва от въглища с по-високо съдържание на въглерод, като газът задоволява индустриалното търсене и допълва слънчевата и вятърната енергия за стабилност на мрежата. Тази гледна точка подкрепя инвестициите в най-голямата досега вълна от мегапроекти за втечнен природен газ в САЩ и Катар, които се очаква да започнат работа през следващите години, помагайки за по-ниски цени.

Пазарът на втечнен природен газ „ще продължи да расте до 40-те години на този век, най-вече воден от индустриалната декарбонизация на Китай и засилващото се търсене в други азиатски страни“, се казва в доклада на Shell. Търсенето в нововъзникващите пазари и за нуждите на корабоплаването също ще се увеличат, докато така нареченото търсене, управлявано от сигурността, ще намалее след 2030 г., прогнозира компанията.

Shell очаква местното производство на газ в Югоизточна Азия да намалее. Новите доставки на втечнен природен газ, които трябва да започнат през втората половина на 2020-те, ще бъдат усвоени след това, което се описва като „структурно стеснен“ газов пазар.